Mostar’ın katiline 25 yıl ceza

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Lahey’deki mahkeme, Bosna savaşı sırasında Hırvat Prliç yöneti-minde Mostar Köprüsü’nün yıkılması, cinayet ve tecavüz suçlarının işlendiğine hükmetti. Prliç’in de aralarında olduğu 6 kişiye 10 yıl ila 25 yıl arasında hapis cezası verildi.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Bosna’daki savaş döneminde kurulan sözde ‘Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti’nin Başbakanı Yadranko Prliç ile bazı eski Hırvat politikacı ve komutanların da aralarında bulunduğu 6 kişiye 10 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. Dün görülen duruşmada, Bosna’daki savaş sırasında 1992-1994 yılları arasında ‘Boşnaklara ve Hırvat olmayan diğer halklara yönelik suç işlemek’, ‘ortak çete kurmak’ ve ‘9 Kasım 1993’te Mostar Köprüsü’nü yıkmak’ dahil 26 farklı suçtan tutuklu yargılanan, savaş döneminde kurulan sözde Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti Başbakanı Yadranko Prliç, eski Hersek Bosna Hırvat Cumhuriyeti Savunma Bakanı Bruno Stoyiç, Hırvat Savunma Konseyi (HVO) komutanları Slobodan Pralyak, Valentin Çoriç ve Milivoy Petkoviç ile Esirlerin Değişimi Ofisi Başkanı Berislav Puşiç ve sanıkların avukatları ile tanıklar hazır bulundu.

HIRVAT MİLLİYETÇİLER ÖFKELİ

Mahkeme, sanıkların işledikleri suçun delilleriyle sabit olduğuna karar vererek, Prliç’e 25 yıl, Stoyiç, Pralyak ve Petkoviç’e 20’şer yıl, Puşiç ve Çoriç’e ise 10’ar yıl hapis cezası verdi.

Mostar’da yaşayanlar, Lahey’deki duruşmayı televizyondan naklen takip etti. Sanıklara hapis cezası verilmesini olumlu bulan Boşnaklar, cezaların süresini yetersiz buldu. Hırvatların yoğun yaşadığı kentin batı yakasında ise, eski HVO mensupları ve Hırvat milliyetçileri verilen cezaya tepki gösterdi.

12 yıl sonra açıldı

Bosna-Hersek’te başlayan iç savaş sırasında Mostar Köprüsü’ne ilk saldırıyı 1992’de Bosnalı Sırplar düzenledi. 9 Kasım 1993’te Hırvat tankları köprüye daha büyük bir zarar veren saldırılarını başlattı. Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkıldı. İnşaatı yıllar sonra tamamlanan köprü, aralarında Türkiye’ nin de bulunduğu çok sayıda devletin temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle 23 Temmuz 2004 tarihinde yeniden açıldı. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi’ne eklendi.

Yeni Şafak


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.