Balkan Kültür Evi’nde Dayton Antlaşmasının 17. Yıldönümünde Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği bir araya geldi.
21 Kasım 2012’de Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından ‘Dayton’dan Sonra Bosna Hersek’ adlı söyleşi düzenlendi. Söyleşi ‘ye konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi’nden Caner Sancaktar ve İrfan Kaya Ülger katıldı. Ayrıca İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği eski başkanı Habib Günay da öğrencilerin Bosna Hersek ile ilgili sorularını yanıtladı.
Söyleşi’den önce Pendik Bosna Sancak Derneği Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu’na hediyelerini taktim etti. Çolakoğlu’nun giriş konuşması ile başlayan söyleşide daha çok Dayton antlaşmasından sonra Bosna Hersek’e gelen karmaşık siyasi durum tartışıldı. İlk olarak İrfan Kaya Ülger genel olarak Balkan çoğrafyasını ve Dayton Antlaşmasına kadar Yugoslavya’nın durumunu anlattı. Daha sonra Caner Sancaktar Dayton antlaşmasından sonra Bosna Hersek’i ele aldı.
Dayton Bosno-Hersek’in Devlet olmasına mani
Sancaktar’ın ana hatlarıyla özetlediği Dayton Antlaşmasına göre, Kendi Merkez Bankası Başkanını, Kendi Anayasa Mahkemesi Başkanını seçemeyen para basma yetkisi olmayan, adeta milletler arası bir manda yönetimi olduğu, Bosna-Hersek’in ne üniter ne de federatif bir devlet olduğu ifade edildi. Sancaktar bugünkü Bosna-Hersek’in yönetimini İngiltere’nin Hindistan’ı yönetimine benzetti ve “bugünkü durum Bosna için Yugoslavya döneminden geridir. Dayton Antlaşması da ABD ve AB’nin taraflara dayatmasıdır. Hiç bir taraf antlaşmadan memnun değildir” dedi.
Bu konuda ki ilginç konuların tartışıldığı söyleşide, konuşmalardan sonra Habib Günay Bosna ile ilgili soruları yanıtladı. Söyleşi , Pendik Bosna Sancak Derneği’nden Adnan Gülsunay’ın resim gösterimi ile son buldu.
Sena Gürsoy