Geçen ay sadece Türkiye’de yetişen 5 bini aşkın bitkinin tohum ve fideleriyle Anadolu’ya özgü ters lalenin kalan son örnekleri,yurtdışına çıkarılmak istenirken son anda ele geçirilmişti. Dün de gümrük ekipleri, şimdiye kadar tespit edilen en büyük böcek kaçakçılığına engel oldu. Kapıkule Sınır Kapısı’nda, Çek Cumhuriyeti uyruklu 6 araştırmacının araçlarında yapılan aramada toplam 6 bin 14 adet böcek bulundu. Küçük tüp, kutu ve kilitli poşetlere gizlenen 48 farklı türe ait böcekler arasında topluiğne ucu kadar küçük olanlar bile yer alıyor. Bilirkişi heyetinin düzenlediği ekspertiz raporunda, söz konusu böceklerin maddi değerinin 500 bin lira civarında olduğu belirtildi. Kaçakçılar gözaltına alınırken, ele geçirilen böcekler ise Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümüne teslim edildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Trakya Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zuhal Okyar, “Böceklerin hepsinin sayımını yaptık. İç Anadolu’nun kuzeyi ve Karadeniz Bölgesi’nden toplanmış. Böcekler korunmak üzere müzemize kaldırıldı.” dedi. Okyar, yakalanan kaçakçıların geçen yıl da Türkiye’ye gelerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çalışmalar yaptığının tespit edildiğini aktardı. Zanlıların, sorgularında böcekleri 1,5 ayda topladıklarını ve bilimsel amaç için yurtdışına götüreceklerini söyledikleri öğrenildi. Yasalara göre biyolojik varlıkların, resmi izin alınmadan yurtdışına çıkarılması suç. Geçen ay dünyada sadece Erzurum Karayazı’da yetişen bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurtdışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yakalanmıştı. Hollandalıların kullandıkları araçta yapılan aramada da çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirilmişti.
‘Bitki ve böcek toplayanı Alo 136’ya ihbar edin’
Doç. Dr. Zuhal Okyar, bitki ve böcek kaçakçılarına karşı özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Maalesef izinsiz böcek toplayan kaçakçıların bölgelerde halktan da büyük destek gördüğünü dile getiren Okyar, “Yardımseverliğimiz had safhada biliyorsunuz. Ama halkımız bu tür yollarla bitki, böcek, bilgi ve tarihî eser toplayan insanları Alo 136 Gümrük İstihbarat hattına ihbar etsin. Bilgi verilmesi durumunda bunlar mutlak surette yakalanıyor.” çağrısında bulundu.