New York’ta bir tarafta İslamofobi’nin izlerini metro duraklarına asılan ilanlar ile yeniden suyu yüzüne çıkarken, dünyaca ünlü Waldorf Astoria otelinde Balkan-Amerikan Dernekleri Federasyonu (FEBA) tarafından yapılan etkinlik oldukça manidardı. Balkanlar ve Türkiye’de kadının yeri ve konumunun ele alındığı ‘Balkan Liderleri Yıllık Zirvesi’nde bu sene ‘Yol Haritası 2012; Kadın Toplumu Şekillendiriyor’ başlıklı bir etkinlik düzenlendi.
FEBA tarafından gerçekleştirilen etkinliğin bu yılki onur konuğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan idi. Ancak Başbakan’ın son dakikada New York programını iptal etmesi nedeniyle programa gelemeyen Emine Erdoğan’ın yerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sera Davutoğlu geceye katıldı.
Konuşmasına Emine Erdoğan’ın program için gönderdiği mesajı okuyarak başlayan Sare Davutoğlu, kadının Balkan toplumları ve Türk milletinin tarihinde derin izleri olduğunu ifade etti.
Emine Erdoğan ile Sare Erdoğan’a FEBA’nın Yıllık Liderler Zirvesi’nin ana gündem maddesi olan ‘FEBA 2012 Yol Haritası Ödülü’’ takdim edildi. Yine yaşadıkları toplumlarda kadın hakları ve sivil hakların gelişmesi, sosyal yardım alanlarında öne çıkan 10 kadına da ‘FEBA Yol Haritası, Toplum Liderlik Ödülleri’ verildi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi ile katılıp konuşma yaptığı programa ayrıca ABD milletvekili Carolyn Maloney da iştirak etti. FEBA Başkanı Dr. Aras Kanihodiç’in açılış konuşmasıyla başlayan programa ilgi yoğun oldu. Yüzlerce insanın katıldığı toplantıda kadınların ağırlıkta olduğu gözlendi.
Balkanların Türk toplumunun kalbinde özel bir yeri olduğunu hatırlatan Sera Davutoğlu, bu yakınlığın yalnızca coğrafik konumundan değil ortak tarih, ortak kültür ve değerlerin olmasından kaynaklandığını vurguladı. Dünya da olduğu gibi Balkan toplumunda şekillenmesinde kadının rolünün büyük olduğunu belirten Sare Davutoğlu, kadının yine barışın, istikrarın, güvenin tesisinde büyük etki sahibi olduğunu vurguladı.
Eğitimin geleceğin nasıl olacağını şekillendireceğini aktaran Sera Davutoğlu, çocukların öncelikle anne tarafından eğitildiğini dile getirdi. Sare Davutoğlu, kadınların hayatın her alanında çok önemli görevlerinin olmasına rağmen yaşanılan her olumsuz durumda bundan en fazla etkilenenlerin başında yine kadınların gelidğini savundu. Küresel ekonomik krizden yine en fazla olumsuz etkilenenin kadınlar olduğunu açıklayan Bayan Davutoğlu, iş hayatında kadınlara karşı uygulanan haksızlıklara dikkat çekti.
Türkiye’de kadın haklarının hergeçen gün artmaya devam ettiğini vurgulayan Davutoğlu, erkeklerin olduğu her alanda artık kadınlarında söz sahibi olmaya başladığını söyledi. Türk toplumunun aile değerlerini koruyarak başarılı şekilde kültürel kimliğini koruduğunu belirten Sare Davutoğlu, ‘‘Aile değerlerimiz milletimizin değerlerini korumada ve birliğini sağlamada sigortasıdır’’ dedi.
Türkiye’nin son yıllarda kadın hakları konusunda evrensel değerleri yakladığını anımsatan Sare Davutoğlu, yine Ankara’nın kadın haklarını kouryan birçok uluslar arası kuruluşa üye olarak bu değerlere sahip çıktığının altını çizdi.
BAKAN DAVUTOĞLU, ‘‘KADINLAR MİLLETİN DEĞERELERİNİ KORUYUP
NESİLLERE AKTARIR’’
Balkanların yalnızca savaşlarla, sıkıntılarla değil aynı zamanda da uzun güzel yıllarla birlik ve beraberlik içinde farklı din ve milletten insanın birlikte yaşadığı yer olarak da hatırlanması gerektiğini belirten Bakan Ahmet Davutoğlu, her ne zaman vakit bulursa ailesi ile birlikte Balkanları ziyarete gittiklerini söyledi. Burada yaşadığı bir ansını da aktaran Davutoğlu, bir Ramazan ayında yaklaşık 10 bin insana hitap ederken konuşmasının Boşnakçaya biri tarafından çevrildiğini aktardı. Ancak Bakan Davutoğlu, Ramazan Bayramı’nın kutlamasında stadyumdaki konuşmasının sonunda söylediği sözlerin tercüme edilmeden oradaki binlerce insana tarafından alkışlanıp ‘‘tekbir’’ edalarıyla karşılandığını belirteren yanında bulunan bir konuğunun, ‘‘Boşnakların Türkçe bildiğini bilmiyorduk, zira konuşmanızdan önce kalabalık sözlerinizi alkışlayarak beğenilerini, memnuniyetlerini sundular’’ dediğini hatırlattı. Bakan daha sonra, ‘‘Ben bu insanlarla dil ile konuşursam anlamaları için tercümeye ihtiyaçları oluyor. Ancak kalbimden kalplerine seslenince tercümana ihtiyaç olmuyor diye cevap verdim’’ dedi.
Salonda alkış ile karşılanan konuşmasında Davutoğlu, Balkan insanların kalpten konuşmasını bildiğini belirterek, ‘‘Bu dil hoşgörünün, sevginin, muhabbetin dilidir. Bu dil kadınların dilidir. Kadınlar kalpten kalbe konuşmasını bilir’’ dedi.
Kadınların barışta olduğu gibi savaşta da toplumun şekillenmesinde büyük öneme sahip olduğunu hatırlatan Bakan, ‘‘Bugün Bosna savaşından sonra ayakta kalmış bir Boşnak milleti varsa o da kadınlar sayesindedir. Onlar (kadınlar) ülkelerini savundu, onlar ailelerini savundu, onlar kültürlerini savundu’’ şeklinde
Kadınların sadece savaşta değil toplumlara diasporada da şekil verdiğini aktaran Bakan Davutoğlu şöyle konuştu; ‘‘Diasporada kendi kültür ve değerlerini ancak doğru bir eş ile koruyabilir, yaşatabilirsin. Diasporada eğer ailede anne güçlü biri ise kendi değer ve kültürü yeni nesile sorunsuzca ve kolayca gelecek nesile aktarılır. Eğer kadın güçlü olmaz ise erkek kültürünü korumaya yetkin değildir. Bugün salonu bu kadar insan doludurabiliyorsa Balkan kültürü ve değerleri için bu güçlü bir annelerinin olması ve değerlerini sizlere aktarmasıyla olmuştur.’’