Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu, Balkan Savaşları’nın 100. yılı nedeniyle Ege Balkan Türkleri Federasyonu’nun İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde düzenlediği panele konuşmacı olarak katıldı.
Osmanlı Devleti’nden ayrılan Balkan ülkeleri ile gelişen gerginliğin savaşa dönüştüğünü anlatan Gençoğlu, onbinlerce insan kaybının yanında yüzbinlerce ailenin dağıldığını belirterek, yaşanan toplumsal sorunlarla gelen dağılmanın göç sorununu da yanında getirdiğini ifade etti.
SOSYAL GÜVENLİK…
Balkan Savaşı sonunda varılan mutabakata rağmen, yapılan anlaşmalardaki taahhütlerin çoğunun yerine getirilemediğine dikkat çeken Gençoğlu, “Bugüne kadar ülkemiz ile bazı balkan ülkeleri arasında sosyal güvenlik anlaşması yapılmadığından birçok soydaşımızın oradaki çalışma süreleri ülkemize transfer edilememekte. Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlarımız hala kendi dillerinde eğitim yapamamakta. Vakıf malları ve benzer birçok sorun devam etmektedir” dedi.
ARAŞTIRMA YAPILMALI…
Tüm olumsuzluklara rağmen bu ülkelerde yaşayan soydaşların, bulundukları ülkelerin yasalarına sadık iyi birer vatandaş olarak yaşamlarını sürdürdüğünü ifade eden Gençoğlu, “Aradan tam 100 yıl geçmesine rağmen hala Balkan ülkeleri arasında çeşitli nedenlerle arzu edilen bir yakınlaşma uyuşma ve anlaşmanın olduğu söylenemez. Bölgenin istikrarı ve refahı için Balkan ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve işbirliğini sağlamak amacıyla sosyal, ekonomik ve siyasi alanlarda araştırmalar, toplantılar yapmak gerekir” diye konuştu.
BALKAN SAVAŞINDAN BALKAN BARIŞINA…
Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu, “Dışişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi’nin ’Balkan Savaşından Balkan Barışına’ projesi ile Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında gelişen iş birliği süresinin ele alınması bizleri mutlu etti” dedi.
Olay