Balkan Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle Frankfurt’ta düzenlenen sempozyumda Balkan Türklerine soykırım yapıldığına dikkat çeken konuşmacılar, bunun Türkiye’de yeteri kadar gündeme gelmemesini eleştirdiler. Sempozyuma katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’de köylerin boşaldığını ve ülkenin bu nedenle göçe ihtiyacı olduğunu söyledi.
Almanya‘nın Frankfurt kentinde düzenlenen sempozyumda Balkan Türkleri’nin yaşadığı zorluklar ve Balkan savaşı ele alındı. Avrupa Balkan Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği etkinliğe Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eski Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu, yazar gazeteci Nevval Sevindi Çalışkan, Rumeli Balkan Federasyonu Kurucu Başkanı Özcan Pehlivanoğlu ve başkan yardımcısı Süheyl Çobanoğlu katıldı. Çok sayıda dinleyicinin takip ettiği sempozyumda, Balkanlarda yaşanan acının Türkiye’de gündeme getirilmemesi eleştirildi.
Türkiye’nin göçe ihtiyacı var
Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye’de köylerin boşaldığını ve ülkenin bu nedenle göçe ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bugüne kadar ayakta kalmamızı ve gelişmemizi Balkan Türk’üne borçluyuz. Bu kaynak kurumuştur. Başka yerlere bakmamız gerekiyor. Muhtemelen ÇinTürkistanı’na. Çünkü onlar için bir istikbal yok orda. Kimse Çin‘in yapacağı nüfus değişikliklerine sesini çıkaramaz. Gaz çıktı diye Sincan bölgesine gelip yerleşecekler. Bu nedenle oradan nüfus getirmeyi düşünmeliyiz. Ve tabiki Asya dünyasından. Fakat benim gördüğüm kadarıyla hükümetlerin bu tür eğilimleri yok. Bu yanlış. Düzeltmeleri, politikaları gözden geçirmeleri gerekiyor.”
Ülke için savaştılar
Serdaroğlu konuşmasında, Balkan insanının cesur, çalışkan, mücadeleci ve değişime açık olduğunu söylerken, bu bölgeden gelenlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması için savaştığını, ülke siyasetine önemli isimler kazandırırken aynı zamanda da daima olumlu etki bıraktığını vurguladı. Nevval Sevindi Çalışkan, Balkanlarda yaşanan zulümlerden, yaşanan çaresizliklerden örnekler verirken, Türkler’e yönelik soykırım yapıldığına dikkat çekti. Sevindi Çalışkan “Biz bu bölgeye 500 yıl boyunca medeniyet verdik. Ancak camiler yıkıldı, insanlar öldürüldü. Türkler anıları hariç herşeyini geride bırakarak doğdukları topraklardan ayrılmak zorunda kaldı. Bölgede yaşanan aynı zamanda kültürel bir soykırımdır” diye konuştu.
Neden gündeme gelmiyor?
Pehlivanoğlu, Balkan Türkleri’ne yapılanların bugün Türkiye’de gündeme gelmemesini eleştirdi. Çobanoğlu ise tarihte verilen tavizlerin ve yapılan hataların Balkanlar’da toprak kaybına neden olduğunu, bu nedenle tarihten ders alınması gerektiğini söyledi. Çobanoğlu ayrıca, Balkanlardaki askeri başarısızlığa neden olarak emir komuta zaafiyeti ve strateji hatalarını gösterdi.
CNN