20 yıldır Bükreş’te bulunan Türk işadamı Nevzat Özata, Romenlerin özellikle bayramlarda aradığı milli yiyeceği Kozanak’a ayrı bir tat kazandırmış. | |
Kozanak, Romen halkının tarihi çok eskilere dayanan geleneksel yiyeceği. Temel hammaddesi hamur. Ancak onu ekmekten farklı kılan, içindeki; lokum, kakao, kuru üzüm ve ceviz. Yiyenin hem ekmek, hem tatlı, hem enerji ihtiyacını karşılayan bir ürün. Kozanak, Romen kültüründe çok köklü bir yere sahip. Kişisel ihtiyaçtan ziyade, özel günlerde aile büyüklerine götürülen en temel hediyeler arasında.
Bayramlarda ya da özel ziyaretlerde, aile büyüğüne giderken hediyeyle gidersiniz. Özellikle yaşlılar için Kozanak gerçekten çok iyi bir hediye. Yediden yetmişe herkesin sevip takdir ettiği bir tatlı. Romenlerin bu kadar değer verdiği kozonağın kaliteli ve lezzetli olması herkesi aradığı ortak özellik. Bu vasıfların buluştuğu nokta 20 yıldır Bükreş’te bulunan Türk işadamı Nevzat Özata’nın işletmesi. Başlangıçta hemen herkes gibi fırıncılıkla işe başlayan Özata, bir süre sonra farklılaşma arayışına girmiş. Herkesin yapmadığı, ekmek kadar yoğun tüketilmeyen ancak Romen halkının çok değer verdiği kozanakta karar kılmış. ‘Başlarda tabiî ki zorlandık. Bu bizim bimediğimiz yemediğimiz ayrı bir tat, ayrı bir ürün. Bunu Romenlerden öğrendik; ama daha iyi bir hale getirmeye çalıştık. Şu anda daha iyi bir hale geldi ve satışı da yükseldi.’ İki ekmeklik hamurun içinin doldurulmasıyla ağırlığı bir kiloya çıkan kozanağın tarifi biraz farklı: Un, şeker, tuz, yumurta, maya ve belli ölçeklerde konan karışımlar kazanda karıştırılıyor. Toparlak haline getirilen hamurlar bir süre dinlendiriliyor. Bu aşamada işçilik kısmı devreye giriyor. Açılan hamurun içine kuru üzüm, ceviz, kakao karışımıyla esanslı lokum konuyor. Maharetli ellerde güzelce şekil verilen hamurlar tava içine yerleştiriliyor. Bir kez daha dinlendirilip fırında pişirilen kozonak, un halinden üç saat sonra artık yenmeye hazır hale gelmiş oluyor. Peki, kozanak; Türk damak tadına göre nasıl bir yiyecek? Türk işadamı Özata, bu konuda da şu bilgileri veriyor, “”Ben ilk yediğimde tatlı ekmek gibi bir lezzeti vardı. Fakat sadece bundan ibaret değil. Ona yumurtanın verdiği, şekerin verdiği ayrı bir lezzet ayrı bir aroma var.” Kozonak her ne kadar Romenlerin milli yiyeceği olsa da, Romanya’da iş yapan işadamlarımıza kazanç kapısı olmaya devam ediyor. Bükreş Zaman |