Todor Kolev’e veda: “Türk, Bulgar, Çingene vs. herkes horoya tutunsun. Hepimiz aynıyız”

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bulgaristan çok sevilen bir sanatçısıyla vedalaştı. Todor Kolev nesiller boyu gencin ve yaşlının yüzünü güldürmüş, sosyal içerikli şarkılarıyla hem ağlatmış, hem eğlendirmişti Todor Kolev uzun zamandır kanser hastalığı ile mücadele eden 73 yaşındaki sahne ustası, hayata gözlerini yumdu.

Mizahlı şarkıları onlarca yıldan beri dudaklarda dolaştı, mizah ile ciddiyet arasındaki ince çizgide sanat hayatında etki yaratan Todor Kolev 26 Ağustos 1939 yılında Şumen’de doğdu. Olağanüstü mizah ve özeleştiriye sahip Kolev, Bulgar sinema hayatına damgasını vurmayı başardı. Gençlik yıllarında VİTİZ- Tiyatro Akademisine sınava giderken, duymuş olmalı ki seçim jürisi boy, posa dikkat eder, adayın konuşmasını dikkate alır, o yüzden çıktığı gibi kısacık boyuyla topukları yüksek bir ayakkabı giyer, sesini de daha kalınlaştırmış ve işte bu ufak sahtekarlığı sayesinde Bulgar halkına Todor Kolev ismini kazandırmış oldu.

Todor Kolev, 1999’da otobiyografik kitabını yayınladı. “Şumen doğumlu Varnalı Sofya çocuğu” adını taşıyan kitabının alt başlığında ise Vraçalı Sofroni’nin eserine hitap edilerek “Günahkar Todor’un çileli hayatı” ifadelerini kullanmıştı. Sıkı rejim döneminde bile mizahından vazgeçmeyen Kolev, “Bulgaristan’da iki Todor vardır. Biri güldürüyor, diğeri ise ağlatıyor” sözleriyle bir anda parti yöneticilerini ayağa kaldırmış ve bu yüzden de ihtar almıştı. 2011’de İkar ödülünü aldıktan sonra gazetecilere acı bir açıklama yapan Kolev, “Vaktiyle ülkeden göç etmediğim için üzülüyorum.

Sanatım ve kabiliyetimle yıllarca Bulgaristan’da sabredebildiğimin bir ödülü görüyorum bunu.” demişti.Bulgaristan’ın Charley Chaplin’i gözüyle bakılan Kolev, birçok komedi filminde yer almış, sayısız müzik ve gösterilerde sahne almıştı. 90’lı yılların başında Bulgaristan’ın Kanada Büyük Elçiliğinde Kültür Ataşesi Kolev, 1994’de “Amerikalılara nasıl erişeceğiz?” programıyla özdeşleşmişti.

Sanat hayatında söylediği birçok sözüyle hatırlanan Kolev, demokrasinin gelmesinden sonra yönettiği ilk yeni yıl pogramında “Türk, Bulgar, Çingene vs. herkes horoya tutunsun. Hepimiz aynıyız” ifadeleri bugün de güncelliğini koruyor. Ruhun Şaad Olsun, Ustad!

Yazı: Sevda Dükkancı

BNR


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.