Bosna-Hersek’teki (BiH) süt müfettişleri, Hırvatistan’dan ithal edilen ve aflatoksin adlı kanserojen madde içerdiği tespit edilen 20 tondan fazla sütün imha edildiğini doğruladı.
BiH Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ve BiH Veterinerlik Dairesi, söz konusu maddenin tespit edilmesi sonrasında Hırvat Dukat ve Vindija şirketlerinden süt ithalatını yasakladı.
Bu ve meydana gelen başka olaylara tepki olarak, Avrupa Komisyonu tüketici ürünlerinin güvenliğini ve tüm gıda harici ürünlerin pazar denetimini artırmaya yönelik 20 adet tedbir önerdi. Söz konusu tedbirler arasında, AB sınırlarındaki denetleme organlarının, onaylı ürünlerle ilgili bilgilerin ülkeler arasında paylaşılmasını sağlayacak şekilde daha iyi koordine edilmesi de yer alıyor.
Avrupa Parlamentosu yeni kuralları kabul ettiği takdirde, üreticilere, tüketici ürünlerin ambalajları üzerinde menşe ülke ve şirketin adı ve adresini belirtme zorunluluğu getirilecek.
Sırp Cumhuriyeti Teftiş Dairesi sözcüsü Duska Makiviç konuyla ilgili olarak SETimes‘a verdiği demeçte, “Müfettişlere Hırvatistan’dan gelen bütün süt ürünlerini sıkı şekilde denetleme talimatı verildi ve denetimlerin süreceğini söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Hırvatistan Tarım Bakanlığı, tespit edilen aflatoksin seviyelerinin ülkede ve AB’de izin verilenin biraz üstünde olduğunu belirterek, bozuk sütün münferit bir vaka olduğunu da ekledi.
Bakanlıktan SETimes‘a yapılan açıklamada, “8 Şubat’ta raflardan alınan ürünlerde tespit edilen aflatoksin seviyeleri, AB’nin kat’i surette düzenlenen standartlarının sadece biraz üstünde yer almaktadır.” ifadesine yer verilerek, ancak sütün “olağanüstü yüksek miktarlarda” uzun süreli tüketiminin sağlık üzerinde etkilere yol açabileceği de belirtildi.
Yetkililer, Hırvatistan’dan gelen sütteki yüksek aflatoksin seviyelerinin kaynağını belirleyemedi. Olası nedenler arasında hayvan yemleri veya ambalajlama süreci göz önüne alınıyor.
22 Şubat Cuma günü, Sırbistan Sağlık Bakanı Slavica Dukiç-Dejanoviç bütün şüpheli süt ürünlerinin raflardan kaldırıldığını ve dükkanlardaki sütün güvenli olduğunu açıkladı. Hırvatistan, BiH ve Karadağ’daki yetkililer gıda ürünlerini kirlenme açısından çifte kontrole tabi tutuyor.
Bölge ülkeleri ve AB, sınırlar arasında ticareti yapılan gıda ürünlerini denetlemenin önemini farkında.
12 Şubat’ta İngiltere’de, lazanya konservelerinde at etine rastlanması üzerine skandal çıktı. Etin Romanya’dan geldiği yönünde çıkan söylentiler sonrasında, etin aslında Fransa menşeli olduğu ortaya çıktı.
Romanya Et İşlemcileri Derneği başkanı Sorin MineaSETimes‘a verdiği demeçte, “Romanya, et kesimi ve ihracatına ilişkin Avrupa yasalarını eksiksiz şekilde uygulamakta, onlara uymakta ve hayata geçirmektedir.” dedi.
“Bu son derece katı kurallara uyulmaması çok büyük bir riski, yani ülkeler arası et ihracatının yıllarca durma riskini beraberinde getirmektedir ve buna izin veremeyiz. Bu, ağır denetimler uygulamamızın ilk ve en önemli nedendir. Avrupa dairelerinin her an denetim gelebileceğini biliyoruz.”
setimes