”Hepimiz tek yürek olalım ” etkinliği Rusçuk’ ta damgasını vurdu

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

23 Şubat 2013 tarihinde “Umut ”Kültür Derneği Ruse’de ”21 Şubat Uluslararası Anadili Günü düzenledi. Faaliyete çeşitli yerleşim yerlerden rengarenk gruplar katıldı ve salon adeta bir çiçek bahçesine benzedi.”Hepimiz tek yürek olalım ” sloganı altında çocuklarımız çeşitli dillerde dünyaya barış mesajı gönderdi. Çocuklar, anadillerini ne kadar çok sevdiklerini bir daha ıspatlamış oldular. Kendi dillerinde türküler, şiirler, danslar sındular. Pırıl pırıl elbiseleri ile salona nur ışığı saçtılar.Anadilimiz herşeyimizdir, kimliğimiz ve kültürümüzdür.Dil bir milletin ses dünyasıdır.

“UMUT”Kültür Derneği Başkanı Kader Hasanova şunları söyledi: “Faaliyetimize saygın duyan diğer medyalara da teşekkür ederiz.Şimdi yeri gelmişken herkese ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Başlıca çocuklarımıza ve onların yöneticilerine- Hilmiya Çauşeva-Obretenik köyü, Ayşe Mehmed ve ekibine-Koşarna köyü, Necmie İdirizova – Dve Mogili Belediyesi, Aygül Mehmedova-Trıstenik köyü, Müjgen Ahmedova ve müzik öğretmeni İrina Ambrozova- Smirnenski köyü, Mesut Tunalı -Ruse, ve bizi izlemeye gelen tüm konuklarımıza, anne ve babalarımıza, arkadaşlarımıza, medya ekiplerine, bu etkinliğe katılan, katılmayan, katılamayan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum”.

”Haftaya başlarken” programında Sevda Dükkancı ve Şevkiye Çakır’ın konukları Smirnenski köyü çocuk grubu, Koşarna köyünden “Kırmızı güller” kadınlar topluluğu, Slivo Pole kasabasından “Mavi bulut” kadın korosu, Razgrad Mortogonovo köyünden kalbimize taht kuran Seyyare abla ve Fevziye hanım, Trıstenik köyünden Tatar çocukları ve
yöneticileri var. Organizatör Kader Hasanova da etkinliği anlattı. Ruse’den polis memuru Mesut Tunalı ise, toplu protestolardan sıyrılıp, barış ve müzik, mesajlarıyla, sazını eline alıp bu güzel programa katıldı.

“Yollar köyden de geçer “programında “Yollarımız…” bugün Ruse, Tuna boyundan ve Razgrad’ın Mortagonovo köyünden geçiyor. Konuklar arasında Ruse ili Semerciyevo köyü muhtarlığında çalışan genç uzmanımız Hüseyin Hüseyinov ve Ruse Muftülüğü sekreteri Muharrem Hoca da var. Razgrad’ın Mortagonovo köyünü ise cana yakın ve son derece güzel sese sahip iki hanım temsil ediyor-Seyyare teyze ve Fevziye abla. İkisi de krize, gurbete, kedere, zorluklara hodri meydan diyor.

Mesut Tunalı ise tamburası ve sesiyle programımıza renk katmaya devam ediyor. Konular, aynen konuklar gibi farklı mı farklı- Semerciyevo köyünün örnek çiftçilerinden, gençlerin doğup büyüdükleri güzel köyünü terketme nedenine kadar, Mortagonovo’nun bazen kederli bazen neşeli havasından güzel sesli hanımlarına kadar, Ruse ilindeki Müslümanların dini hayatından Muharrem Hocanın hayır dualarına kadar, herşeyi sorduk sorguladık. İlk defa Ruse ve Tuna boyu, bölge halkı yaşamıyla, inanç ve duygularıyla, umutlarıyla Bulgaristan Radyosu Türkçe Yayınların ilgi odağı oldu.

21 Şubat-Uluslararası Ana Dili Günü nedeniyle vardık Ruse’ye, dönüşte orada birlik ve saygı içersinde yaşayan Türk, Bulgar, Tatar ve Romanların sevgi, saygı, hoşgörü dileklerini ve umutlarını getirdik. Aynen Umut Derneğinin düzenlediği kutlamaların sloganında olduğu gibi”Birlik olalım”.

HANİ TUNA’NIN İLK SAHİBİ 

Tuna Tuna’m mı?

Ve Tuna’m Tuna’na benzer mi?

Tuna’yı kim sahiplenmedi ki…

Roma, Bizans ve Osmanlı öncesi ve sonrasında

Gelen geçen ve geçemeyen herkes

Kendi lisanında,

Kimi kılıç kimi kalem oynatarak

Methetti şu Tuna’yı:

Donau, Danube, Dunaj, Dunav…

Ve methinde hep “Tuna’m, Tuna’m” diye haykırdı.

(Sen Tuna’m, en çok kimi sevdin?

“Plevne’den çıkmam” diyen ve sana

“Akmam” dedirten o Osman Gazi’yi mi?

Çetecileri ile Radeçki vapurunu kaçırarak

Vatanına dönen şair Botev’i mi?

Seni “Güzel Mavi Tuna”sıyla valslaştıran Strauss’u mu?

Onlar’ı mı?

Bizler’i mi?

Yoksa gövdeni

Gâh okşayan gâh delik deşik eden balıklarını mı?)

Tuna’nın binlerce yıldır suladığı toprakları

Kuru kuru vaatler

Hep paramparça etti.

Onu böldüğünü sananlar,

Haritalarda kıyılarını “sınır” rengiyle boyadı..

Oysa o, bütün haritalardan çok önce

Çizmişti güzergâhını:

Kara Orman* – Karadeniz.

Hep kara-kara,

Ama alnının akıyla aktı

Hayy’dan Hû’ya,

Kalpten kalbe,

Benden sana

Tuna.

Aziz TAS

http://bnr.bg


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.