Hıdrellez, Türk dünyasında her yıl 5 Mayısı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan mevsimlik bayramdır. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılır. Bayramın kökeni hakkında farklı farklı fikirler var. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu söylenir.
Bulgaristan’da da genel olarak Hıdrellez, yeşillik, ağaçlık alanlarında, su ve göl kenarlarında yapılır. Hıdrellezde baharın taze bitkileri ve baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık, sağlamlık ve şifa bulunacağına inanılıyor. Birçok yerde Hıdrellez “eğlenelim, gülelim, her zaman hep dostça sevelim, sevilelim, dostlar” hitaplarıyla başladı.
Bilindiği gibi Hıdrelez, İlkbaharın simgesidir, müjdesidir. Doğada çimenin yeşillenmesi, canlıların canlanması ve nefesidir
Kuşların cıvıltısı, kuzuların melemesi, çiçeklerin rengarenk güzelliği, kızların türküsü, ninelerin hamur yoğurması, çocukların sesidir.
Karıkocalar’da TRT TV, Hıdrellez Belgeseli Çekti
TRT TV, 2- 6 Mayıs 2013 tarihinde Zavet belediyesi, Karıkocalar(Suşevo) köyü Hıdrellez bayramı belgeseli çekti. TRT TV Ekip Yönetmeni Zeynel Elçioğlu, karamanlar Gökhan Eren ve Mustafa Filiz, Yönetmen Yardımcısı Yasin Galata, Işık Teknisyeni Ahmet Akgül, Kaptan Varol Güvenç, Bulgaristan Danışmanı olan Şumnu Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi, Karıkocalar köyü Hıdrellez’in bütün hazırlıklarını ayrı ayrı çektiler. Birkaç gün köy civarında köylünün tarla, bahçe ve havancılık çalışmalarını, ninelerin sohbetlerini, çocukların oyunlarını kameraya aldılar. Daha sonra Hıdrellez bayramı hazırlıklarından davet ve nişan toplama adetini de çektiler. Bindallı giymiş kızlar ev ev dolaşarak herkesi Hıdrellez şenliğine davet ederek bakır kovalara nişan topladılar. Sonra bakırlara su dökerek gül köküne koydular. TRT TV ekibi daha sonra Kurban seçme, kınalama ve dualarla kesmesini de sunuma aldılar. Genç kızların ve gelinlerin kıyafet ve süslemelerini, hamurlu elleriyle kadınların mutfak işlerini, erkeklerin tarlada bereket dualarını da… Hıdrellez günü sabah erken erken yahni, pide ve çorba yemekleri pişti. Hıdrellez şenliği Karıkoca köyü kenarında gölbaşında heyecanlı ve dolu dolu gerçekleşti. Meraya hasır ve bataniyeler üzerine oturup kadınlar, Hıdrellez duaları okudu, ardından ilahiler söyledi. Salıncaklar kuruldu, çiçek ve yeşil dallarla süslendi. Onlarda yaşlı, genç, büyük ve küçük demeden herkes sallandı. Kurban eti yemekleri, tatlı ve meyve suları, herkesin lezzetine lezzet kattı. Köyün öğrenci ve büyüklerin folklor ekipleri, türkü ve oyun sunumları da özel yer aldı. Nişan çıkarma ve mani okumaları büyük heyecan uyandırdı. Kime nasıl mani okunduysa, bu yıl öyle geçeceğinin inancına kapılarak coşkulu anlar yaşandı. Sizlere de birkaç mani yazalım:
Ocakta süt pişiyor
Bülbüller ötüşüyor
Eller yarim dedikçe
Yüreğim tutuşuyor
Parayı astım dala
Yari sordum sağa sola
Yarın Hıdırellezdir
Hepimize mübarek ola
Su başında su tası,
Gümüştendir kurnası
Bugün dilek tutanın
Kabul olur duası
Göl manzarası herkesi büyüledi, arka planda meralarda inek, keçi, koyunlar otladı, Yeşilliğin, kır çiçeklerin kokusu ve bülbül seslerine doyum olmadı. İnsanların birbirine sevgi hitapları ve sarılmalar çok duygusallık yarattı. Neşe, kahkahalar, sevinç, mutluluklar herkesin gönlünü doldurdu.
Dereköy Makarenko Okulunda Hıdrellez Kutlaması
Burgas ili, Ruen belediyesine bağlı Dereköy’de(Reçitsa) Hıdrellez kutlamaları düzenlendi. Dereköyü Muhtarı İsmail Ömer, Makarenko Okulu Müdürü Erecep Erecep, Öğretmen Remziye İsmail ve Türkçe öğretmeni Hasan Hamza, öğrencilerle kendi örf ve adetlerine ait olan gelenek, oyun, türkü, kıyafet ve Hıdrellez köy özelliklerini sergiledi. Şumnu Kültür Evi Destan Folklor grubu ve Şumnu Davul Grubu, kutlamanın özel misafiri oldu. Öğrencilerin resitalinde Anadilimiz Türkçe şiirleri, gururla sunuldu.
“Ana Dilim Güzel Türkçem
Duygum, sevgim, heyecanım…
Ana dilim, güzel Türkçem.
Atalardan armağanım,
Ana dilim, güzel Türkçem.
Sensin benim ruhum, özüm,
Ana dilim, sazım, sözüm,
Elim, kolum, iki gözüm,
Ana dilim, güzel Türkçem.”
Ayrıca minik çocukların gösterisi seyircilerin büyük alkışlarını aldı. Okul Folklor Grubu kızları, bölgeye öz olan folklor kıyafetler, belikler ve telli süslerle köyde oynanan oyunları sundu. Hıdrellez Manileri az değildi. Sunucular Hasan ve Miyrem sözlerine göre ”Hıdrellezde bereket parası yapılır. Gül dalına kırmızı tüle sarılmış bozuk paralar asılır. Ertesi gün o para alınır ve bir sene boyunca bereket getirdiğine inanarak cüzdanda taşınır. O paraların bereketi vardır. Birde dileklerin okunur. Bunların dışında taştan ya da kibrit çubuklarından toprağın üstüne evler, arabalar çizilir. Gülün dibine para koyulur. Sabah güneş doğmadan kapılar, yeşil dallar ve çiçeklerle süslenir.
Her yerde Hıdrellez kutlamaları, ”Tanrı sağlık mutluluk versin” dilekleriyle son buldu.
Kırcaali Haber