Uluslararası kamu hizmeti örgütlerinin mensupları, toplumların gelişmesini sağlamak için bölge genelinde beraberce çalışıyor.
Bölgedeki Rotary kulüpleri, toplumların genişletilmesi ve karşılıklı dostlukların pekiştirilmesi yoluyla ülkeler arasında uzlaşmayı teşvik etmek ve Balkanlar’daki gelecek ilişkileri iyileştirmek için çalışıyor.
Kulüpler, işbirliğine dayalı çalışmalar yoluyla, ekonomik ve toplumsal sorunlar yaşamakta olan pek çok kimsenin hayatını değiştirmeye çabaladıklarını ifade ediyor.
Rotary, 200 ülkede 1,25 milyonun üzerinde üyesi ile faaliyet gösteren uluslararası bir kamu hizmeti örgütü. Balkanlar bölgesindeki 100’den fazla yerel Rotary kulübünün binlerce üyesi mevcut.
Örgüt, Balkanların geleceğini tartışmak ve barış, dostluk, ekonomik büyüme, gençlerin yetiştirilmesi için işbirliği ve tüm Balkan ülkelerinin AB ile tam entegrasyonunu vurgulamak üzere 14-16 Haziran tarihleri arasında Makedonya’nın Ohri kentinde bir konferans düzenledi.
Türkiyeli iş adamı ve Uluslararası Rotary eski başkanı Örçelik Balkan, örgütün önümüzdeki dönemde bölgedeki çalışmaları arasında bir barış girişiminin de olacağını söyledi.
Dünyadaki başka kriz bölgelerinde de benzer programlar sunarak, bölgesel barış temalı eğitim faaliyetleri düzenleyen Rotary, ayrıca öğrencileri üniversitede barış üzerine eğitim almaya da gönderiyor.
Balkan, “Rotary vasıtasıyla bölge için çok şey yapılabilir. Amaç, halkları ve toplulukları bir araya getirmek; zira birbirleri hakkında pek çok yanlış algıları var. Dostluk köprüleri kurarak toplumlar arasında iletişim sağlamalıyız. Yerel ve devlet kademesinden yetkililerin de yer alacağı, herkes için faydalı olacak ortak insani projeler geliştirmek istiyoruz,” diye konuştu.
SETimes‘a konuşan Karadağ, Bar Rotary Kulübü üyesi Vlado Grgiç, Balkanlar’daki Rotary kulüpleri arasında ciddi bir işbirliği olduğunu ve bu bağlamda pek çok ortak insani proje yapıldığını belirtti. Karadağ ve İtalya’daki Rotary kulüpleri arasındaki işbirliği sayesinde Podgorica’da bir tıbbi laboratuvara ekipman sağlandığına da değinen Grgiç, sunları anlattı:
“Bu ortak faaliyetlerle, siyasetçilerin geçmişte bir takım olumlu sayılmayacak fikirler çerçevesinde yaptığı bazı şeyleri değiştirebileceğimizi göstermek istiyoruz. Podgorica’da özel ihtiyaç sahibi çocuklar için [özel donanımlı] odalar hazırladık. Sırp Rotary kulüpleri ile birlikte Belgrad’daki engelli ve yetim çocuklar için ortak bir çalışma organize ettik. İngiltere’deki kulüplerle beraber … Noel hediyeleri paylaşıyoruz ki, bu, bölgede şimdiye dek düzenlenen en iyi çalışmalardan biri.”
Grgiç, Balkanlar’daki Rotary kulüplerinin tüm bölge ülkelerinden yoksul öğrencilere dünyanın prestijli üniversitelerinde eğitim görmek için burs vermeyi amaçlayan ortak bir proje üzerinde çalışmakta olduğunu ifade ederek şöyle dedi:
“Bu proje, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna’dan gençleri kapsayacak. Yoksul ailelerden gelen yetenekli çocuklara burs vereceğiz. Onları doğru şekilde eğitip yetiştirmek için gereken parayı toplayacağız.”
Ohri Rotary Kulübü Başkanı Vlado Apostolov, SETimes‘a verdiği demeçte, Rotary kulüpleri arasındaki işbirliği ve ortak girişimler sayesinde Balkanlar’daki insanların bir araya getirilebileceğini kaydetti.
Ohri’de ve Bulgaristan’ın Pirdov kentinde bulunan Rotary kulüpleri, üç yıl önce Ohri Gölü’nde meydana gelen tekne kazasında hayatını kaybeden 15 Bulgar turistin anısına birlikte bir anıt yaptırdı.
Apolostov, “Kaza, bu iki kulübü bir araya getirdi ve söz konusu işbirliği sayesinde ölen turistlerin şerefine bir anı parkı yapıldı. Türkiye ve Sırbistan’daki Rotary kulüpleri ile ortak projeler üzerinde çalışıyoruz. Planımız, bunu gelecekte de devam ettirmek,” dedi.
Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’deki kulüpler arası faaliyetlerde, kültür, sanat ve eğitim alanındaki çalışmaların yanında, insani aktivitelere de ağırlık veriliyor.