Sofya’da, ülkede Osmanlı mimari örnekleri tanıtan sergi açıldı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Camiler Haftası münasebetiyle Sofya’da Osmanlı mimarisinin örneklerini tanıtan Sredets Galerisi’nde Kalbin Anahtarı adlı sergi açıldı. Sergi Başmüftülük ve Bölge Müftülükleri tarafından Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle organize edildi. Açılışta hazır bulunan Başmüftü Yardımcısı Birali Birali, “Karşındakini, onun ibadet ettiği yeri tanıyarak, inandığı değerlere dokunarak en iyi tanıyabilirsin” dedi.

Sayın Birali, “Bu girişim camileri tanıma konusunda her hangi bir sebepten dolayı endişe çeken toplum kesiminin şimdi rahatça bunu yapması için iyi bir fırsat. Bir nevi tanışma için uzatılan el” diye sözlerine ekledi.

Birali Birali, “Sergiye Kalbin Anahtarı adı verilmiştir, çünkü Müslümanlar için cami bizi Yaratana kavuşturan kalbi açan anahtarlardan bir tanesidir” diye kaydetti.

Bu haftanın amacı Bulgar toplumunu Müslüman ibadet yerleriyle tanıştırıp, ilgilenenlere camilerin yapısı, işlevi ve Müslümanların hayatındaki yerini tanıması için imkan sunulmasıdır.

Sergi açılışında Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) Folklor Enstitüsü’nden Prof. Lübomir Mikov, “Bu Bulgaristan’daki Osmanlı mimari yapıtlarını tanıtan çok kaliteli bir sergi. Gösterilen eserler bu dönemin en iyi örnekleridir. Başlıca dini mimari örneklere, yani camilere yer verilmiştir, ancak onlarla bizdeki Osmanlı mimari eserleri tam olarak tanıtılmış olmuyor” diye konuştu.

Onun ifadesine göre Bulgaristan’da Osmanlı döneminden kalma 750 anıt bulunuyor. Ayrıca bu sayıda sivil mimarlık, alışveriş, sosyal, eğitim ve öğretim kurumları ve tesisleri gibi birçok örnek dahildir. Ülkede nazgahlar da korunmuştur. Profesör,”Tanıtılan örnekler, Osmanlı mimarisinin geliştiği dört dönemi temsil etmektedir. Onların arasında en iyisi üçüncü dönemdir, Osmanlı edebiyatı ve kültürünün altın çağıdır.

Bulgaristan’da o dönemden kalan cami başkent Sofya’daki Banya Başı Camii’dir” diye kaydetti. Ülkede Lale Devri döneminden Şumnu’daki daha çok Tombul Camii olarak bilinen Şerif Halil Paşa, Silistre’deki Kurşunlu Camii ve Vidin’deki Eski Camii korunmuştur.

Kırcaali Haber


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.