Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Bosna Ulusal Konseyi (BNC) tarafından Sırbistan’da azınlık haklarının iyileşmesine katkıda bulunduğu için altın madalya verildi.
Bir yetkili, Bosna Ulusal Konseyi’nin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tanımasının Türkiye-Sırbistan ilişkilerinin BiH toplumu içindeki önemini belirttiğini söyledi.
Altın madalyayı, konseyin 10’uncu kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir törende Erdoğan’ın adına Türkiye’nin Sırbistan Büyükelçisi Kemal Bozay aldı.
BNC Başkanı Esad Dzudzeviç, kararlarının ardındaki nedenin Erdoğan’ın Bosnalıların Sırbistan’daki hakları ve ekonomik şartlarının iyileşmesine olan katkısı ve genel azınlık hakları konusundaki hassasiyeti olduğunu söyledi.
SETimes‘a konuşan Dzudzeviç, “Bu madalyanın gönderdiği mesaj, Sırbistan ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin Sırbistan’daki Bosnalılar için hayati önem taşıdığıdır. Sırbistan’daki Bosnalılar, Sırbistan ile Türkiye arasında köprü görevi görüyor. Yaptığı katkılarla, Erdoğan bu ödülü hak ediyor.” dedi.
Ekonomik zorluklar, Bosnalıların Sırbistan’da karşılaştığı asıl sorun. Bosnalıların çoğunluğunun yaşadığı Sancak, ülkedeki en yoksul bölgelerden birisi. Türk yetkililer, halka okul gereçleri ve bedava yemek veya hayvan gibi yardım bağışları sağlıyor. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TIKA) da yerel belediyelere yardım etmek için okulları yeniliyor, kütüphaneler kuruyor ve ambulanslar bağışlıyor. Türk firmalarının bölgede şirketler kurma olasılığı da işsiz Bosnalılara ve Sırplara umut veriyor.
Forum 10, merkezi Sancak’ın en büyük şehri olan Novi Pazar’da olan akademik bir girişim.
Forum 10’un koordinatörü Fahrudin Kladicanin, Türkiye’nin bağışlar yoluyla bölgenin kalkınmasına verdiği desteğin sürekli olduğunu söyledi.
Kladicanin, “Erdoğan bu sorunların çözümünde kilit bir isim ve onun ilgisi Sancak’taki çeşitli faaliyetlerle doğrulanmış durumda ve buna onun şahsi ziyareti ve TIKA’nın çeşitli ekonomik destek projeleri de dahil.” dedi.
Kladicanin, ödül Sırbistan’daki Bosnalılardan gelmesine rağmen, aynı zamanda Sırpların Türkiye’nin bazı sorunların çözümüne yardım etme çabalarını takdir ettiğini de gösterdiğini belirtti.
İki ülke arasındaki işbirliği, zamanın Cumhurbaşkanı Boris Tadiç’in Türkiye’yi ziyaret eden ilk Sırp cumhurbaşkanı olduğu 2007 yılında tomurcuklandı. Tadiç’in ziyaretini, Erdoğan’ın Temmuz 2010’daki Sancak ziyareti izledi.
Dzudzeviç, Sırbistan ile Türkiye arasındaki yakın işbirliğinin şaşırtıcı olmadığını, zira iki ülkedeki insanların tarihi miras, mimari, gelenek ve mutfak alanlarında benzerlikler paylaştığını söyledi.
Din, Siyaset ve Toplum Çalışmaları Merkezi’nin CEO’su ve kurucusu ve Novi Sad Üniversitesi öğretim üyesi Nikola Knezeviç’e göre, ortak din Sırbistan-Türkiye ilişkilerinde önemli bir faktör. Sırbistan’da 223 bin civarında Müslüman yaşıyor ve Müslümanlar ülkedeki üçüncü büyük dini grubu oluşturuyor.
Knezeviç, “Bu ilişkiler, iki ülkenin ikili ve ekonomik işbirliğinin ilerlemesi ve ne de olsa Sancak’ın Sırbistan’ın ayrılmaz bir parçası olması ve Bosnalıların Sırbistan vatandaşı olması ışığında olumlu görülmelidir. Bir başka deyişle, Sancak ile Türkiye arasındaki işbirliği, ekonomik açıdan Türkiye’den gelecek doğrudan dış yatırıma ihtiyaç duyan Sırbistan’ın yararınadır. Tarihi, kültürel ve dini benzerlikler bu tür bir işbirliğini teşvik edebilir ve güçlendirebilir.” dedi.
Türkiye’de yaşayan yaklaşık 2 milyon Bosnalı var ve Sırbistan’daki Bosnalı Müslümanlar nüfusun yaklaşık yüzde 2’sini meydana getiriyor.
setimes