Bulgaristan, AB’nin uyarılarına rağmen yabancılara arazi satış yasağını uzattı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan’ın katılım antlaşmasına göre arazi satın alımları üzerindeki kısıtlamaların 1 Ocak 2014 itibariyla sona ermesi gerekiyordu. Aksi takdirde AB’nin ihlal prosedürlerinin yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Ancak AB’nin en yoksul ülkesi olan Bulgaristan, ülkedeki arazi fiyatlarının diğer üye ülkelerdekinden halen oldukça düşük olduğunu ve dışarıdan gelen talebin yerel çiftçilerin arazi satın alabilme kapasitesine zarar verebileceğini söylüyor.

Yasa teklifini parlamentoya getiren milliyetçi Ataka partisinin lideri Volen Siderov, ‘Bulgaristan’ın en değerli kaynağının talan edilmesinin önüne geçmeliyiz’ dedi.

Bulgaristan Tarım Bakanlığı geçtiğimiz hafta, Katar ve Bahreyn gibi ülkelerden yatırımcıların Bulgaristan’da arazi satın alımıyla ilgilendiğini söylemişti.

Şu anda yabancılar, Bulgaristan’da ancak ülkede kayıtlı şirketler aracılığıyla arazi satın alabiliyor.

Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Michel Barnier’in sözcüsü, Bulgaristan’ın katılım antlaşmasında sürenin uzatılmasına olanak tanıyan bir madde bulunmadığını söyledi.

Bulgaristan devlet radyosuna konuşan Chantal Hughes, ‘Bu sebeple Bulgaristan’ın, taahhütleri doğrultusunda pazarını açmasını bekliyoruz. Eğer Bulgaristan moratoryumun önümüzdeki yılın başından sonra da devam etmesini istiyorsa, diğer AB ülkelerinin tamamının desteğini alması gerekecek. Bu da katılım öncesi antlaşmasının yeniden elden geçirilmesi ve 28 AB ülkesinin tamamının yeniden onayını gerektirecek’ dedi.

Bu tür bir gelişme ise diğer AB ülkelerinden misilleme gelmesine ve Bulgar vatandaşlarının diğer AB ülkelerinde çalışmalarına getirilen kısıtlamaların uzatılmasına yol açabilir.

Konu, iktidardaki Sosyalist Parti ve koalisyonun küçük ortağı ve Bulgaristan’daki Türk topluluğunun temsilcisi Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) arasında da bölünmeye yol açtı. Başbakan Plamen Oreşarski moratoryumun uzatılmasına karşı çıktı.

Sosyalistler ve HÖH, 240 sandalyeli parlamentoda toplamda 120 milletvekiliyle temsil ediliyor. Bu hassas denge de hükümetin 23 sandalyeye sahip olan Ataka’nın desteğine ihtiyaç duymasına yol açıyor. 84 Sosyalist milletvekilinin 59’u da yasaya destek verdi.

Sosyalist milletvekili ve Meclis Başkanı Mihail Mikov, yasanın anayasaya uygun olmadığını söyledi.

Mikov, ‘Modern Bulgaristan, siyasi popülizm temelinde karar alamaz’ dedi.

EurActiv


İçeriği Paylaş