İş dünyasından kısa kısa

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Türkiye ile ticaret anlaşması, Kosova pazarının kapısını açıyor.
Kosova’nın Türkiye ile imzaladığı – Kosova’nın beş yıl önce bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Priştine tarafından müzakeresi yürütülen bu türden ilk mutabakat olan – serbest ticaret anlaşması, yabancı yatırımı ve daha güçlü bir ekonomi yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Daha şimdiden Sırbistan, İtalya ve Almanya’nın ardından Kosova’nın dördüncü en büyük ithalatçısı olan Ankara ile imzalanan anlaşma, Kosova pazarının, Avrupa’nın büyük bölümünü olumsuz etkileyen ekonomik gerilemeye rağmen büyüme sürecini devam ettiren güçlü Türk ekonomisine açılmasına yardımcı olacak. Türkiye’nin GSYİH’sı 2010’da yüzde 9,2 büyürken 2011’de yüzde 8,8’lik bir genişleme gösterdi ve 2012’de yüzde 2,2 büyüdü. Bu yılın ikinci çeyreğindeki büyüme ise yüzde 4,4’e ulaştı.

***

Arnavutluk, Kosova ve Karadağ;

Makedonya’yı da içine alacak bir Balkan Benelüksü oluşturma ve bu ülkelerin pazarlarını, tek başlarına ulaşamayacakları ekonomik yararlar yaratmak üzere birleştirme fikrini canlandırmaya çalışıyor. Fikir, Bölgesel Ekonomik ve Avrupa Entegrasyonu İçin Eylem Grubu (AGREEI) ve Arnavutluk Liberal Enstitüsü (ALI) tarafından önayak olunan ve Eylül ayı ortalarında Tiran’da gerçekleştirilen bir konferansta ayrıntılı olarak ele alındı. ALI’nin Kurucu Ortağı ve Direktörü Adri Nurellari’ye göre “Amaç, algıyı ‘politikayı sadece politikacılar değiştirebilir’ noktasından ‘değişiklikler halkın talebine dayanılarak yapılı’ noktasına taşımak.”

***

Uzmanlar, Hırvat petrol şirketi INA ile Macar petrol ve gaz şirketi MOL hakkında devam eden davayı, yabancı yatırımcılar açısından Hırvatistan’in yolsuzlukla mücadele için işlerlikli bir sistemi olduğunun kanıtı olarak nitelendiriyor. Hırvatistan İktisat Odası tarafından SETimes’a yapılan bir açıklamada, “Özelleştirmenin doğru şekilde yapılıp yapılmadığına dair şüpheler, şirket sahipleri arasıdaki ilişkilerin gerilmesine sebep oldu.

Bunun gibi davalarda, potansiyel yatırımcılara verilen tek mesaj, Hırvatistan’daki başka özelleştirmeler ve potansiyel satın almalar konusunda kurallara uygun bir prosedür beklentisi içinde olabilecekleridir,” denildi.

Yabancı yatırım, artık bir AB üyesi olan Hırvatistan’ın uzun vadeli mali sağlığı ve güçlü bir bölgesel ortak olabilmesi açısından kritik bir bileşen. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından Ağustos ayında yayınlanan rapora göre, Hırvatistan 1,25 milyar dolar yabancı yatırım çekerek bölgedeki ülkelerin hepsini geride bıraktı.

Kaynak ZAMAN MK


İçeriği Paylaş