“TUSKON, Makedonya İle Türkiye Arasında Karşılıklı Yatırım Köprüsü Kuracak”

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiyenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak üzere hizmet veren işadamları derneklerinin çatı organizasyonu olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde yayılmış 7 ayrı bölgesel iş dünyası federasyonunun oluşturduğu TUSKON, 2005 yılında İstanbul’da kuruldu.
Tuskon Bugün 50.000 Girişimciyi Temsil Ediyor

TUSKON, işletmeleri ve girişimcileri global iş dünyasının bir parçası haline getirmeyi amaçlarken bu doğrultuda, işadamlarının uluslararası pazarlardaki tecrübelerinin paylaşılması, bunların yayılması ve yeni iş fırsatlarının oluşturulması yolunda öncü bir kuruluş olarak hizmet veriyor. TUSKON’u Makedonya’da temsil eden Tahsin Çolak ile konuştuk…

TUSKON’un kuruluş amacı nedir?

TUSKON bütün dünyada olduğu gibi Makedonya içinde aynı çalışma prensibi geçerli yani amaç sadece satmak değil almak ve üretim yapmak kısaca ifade edecek olursak karşılıklı işbirliği önemli. İş dünyasında herzaman kazan kazan prensibi geçerli ve tatminkar bir yaklaşımdır. Makedonyanın AB ve NATO yolculuğu güçlü bir ekonomik yapıyla daha kısa ve meşakketsiz olacaktır.

TUSKON ve Makedonya? 

TUSKON bütün dünyada olduğu gibi Makedonya içinde aynı çalışma prensibi geçerli yani amaç sadece satmak değil almak ve üretim yapmak kısaca ifade edecek olursak karşılıklı işbirliği önemli. İş dünyasında herzaman kazan kazan prensibi geçerli ve tatminkar bir yaklaşımdır. Makedonyanın AB ve NATO yolculuğu güçlü bir ekonomik yapıyla daha kısa ve meşakketsiz olacaktır.

Makedonya ekonomisi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Makedonya ekonomisinin son durumunu Makedonya Devlet İstatistik Kurumu 2013 Verileri ortaya koymaktadır. Şöyle ki Makedonya dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı %62,81’dir. İhracatının %70,8’i AB 27, %20,3’ü Batı Balkan ülkeleriyle gerçekleşmiştir. İthalatının %59 u AB 27 ülkelerinden yapılmıştır. Türkiye, Makedonya 6 aylık dış ticaret verilerine göre hacimde ve ithalatında 8. sırada yeralmaktadır.

Ticaret hacmi içerisinde %3,6, ithalatında %4,7, ihracatında ise %1,7’lik paya sahiptir. Türkiye ile dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı %22,2’ dir. İki ülke arasındaki tarihi dostluk bağlarını düşündüğümüzde ve coğrafi konumuda göz önüne aldığımızda Türkiyenin sıralamasının daha üstlerde olması her iki ülkeninde kazanımı olacaktır.

Makedonya’da hangi sektörlerde potansiyel görüyorsunuz?

İnşaat, otomotiv yan sanayi, ilaç sanayi en göze çarpan sektörler ancak Makedonya’da üretip ihracat yapma potansiyeli de var. Makedonya’nın konumunu çok stratejik buluyoruz.

AB’nin potansiyel bir adayı olduğunu biliyoruz. İstikrarlı bir ekonomik yapıyla, iş dünyasına sunduğu teşvikleriyle ve özellikle Makedonya hükümetinin dünyanın her yerinde Makedonya’yı AB’ye açılan bir kapı olarak lanse etmesi yatırım noktasında Makedonyanın elini güçlendiriyor.

TUSKONun Organize Ettiği Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü 2013 Fuarı Hakkında Bilgi Verebilirmisiniz

7 KITADAN, 130 ÜLKEDEN, 800 FİRMA İSTANBUL’DA BULUŞUYOR.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) her yıl organize ettiği dünyaca ünlü Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programı bu yıl 25-26 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenliyor.

2006 yılından beri düzenlenen Dünya Ticaret Köprüsü etkinlikleri uluslararası iş dünyasında önemli bir bilinirlik düzeyine ulaşmıştır.

TDTK 2013, geçmiş programların ürün tanıtım stantları, firmalar arası ikili iş görüşmeleri, fabrika ve tesis ziyaretleri vb temel öğelerini içermeye devam ediyor.

TDTK 2013’de önceki yıllardan farklı olarak iki temel özellik ön plana çıkmaktadır. Bunlardan birincisi programın sadece gıda, tarım, hızlı tüketim ürünleri ve ilgili makineler sektörlerinden katılımcıları hedeflemesi, bir diğeri ise sektörel bir yaklaşımla düzenlendiği için, yurtdışından gelecek katılımcı firma sayısı 800 ile sınırlandırılması.

ZAMAN MK


İçeriği Paylaş