Dışişleri Bakanlığına bağlı Diplomasi Enstitüsü 10’ncu yılını tamamladı. Bu süreçte 30 eğitim programı yapıldı. Aynı zamanda yaklaşık 100 kurs düzenleyerek 5 binden fazla kişiye eğitim verildi. 30’dan fazla devletten konuşmacıların katılımıyla 146 seminer, 34 konferans ve foruma da evsahipliği yaptı. 25 farklı projede yer aldı. Uluslararası kurumlarla yüzden fazla anlaşmaya imza attı. Enstütü başarılı yayıncılık çalışması olan, zengin kütüphane fonu ve binlerce yayını olan sanal yayınlara sahip.
Jübile dolayısıyla Sofya’da bölgesel konferans yapıldı. “Çağdaş diplomasinin görevleri” konulu foruma Balkanlar’dan, Karadeniz havzasından ve AB ülkelerinden diplomasi eğitmenleri ve uzmanlar katıldı.
Bulgar diplomasi sektörünün ana yönleri nelerdir?
“Dünyada Bulgar diplomat sayısı az olsa da, uluslararası sahnede devamlı yeri olan ve devamlı yeni kışkırtılarla karşılaşan bir katmandır. Bunlar özellikle güvenlikle ilgili konulardır- karşılıklı mutabakat ve anlaşmaya dayalı konular. İklim değişikliği, su kaynakları bile diplomatik çalışmaların kapsamı içine alındı. Enerji diplomasisi de çağdaş diplomasinin “olmazsa olmazı”.
Dünyadaki çatışmaları da unutmayalım. En güncel bir örnek Suriye. Askeri çatışmalar ve gerginliklerde de diplomatik adımlara bel bağlanıyor. Suriye’de olası askeri müdahaleyi önleyen “Kerry-Lavrov” Amerikan-Rus planı da bunun bir örneği oldu. Kuzey Afrika, Latin Amerika ve benzeri sıcak noktalarda da diplomasi şart.
Diplomasi daha sessiz mi olmalı, daha agresif mi yürütülmelidir?
“En önemlisi diplomasinin etkin olmasıdır.İşini iyi yaparak sessiz diplomasi de iyi bir adım olur. Bazen daha çok ses çıkarmak gerekli olabilir. Büyük forumlarda da sesi duyulmalıdır. Sessiz diplomasiyle beraber “elele” yürümelidir.
Çeviri: Sevda Dükkanci
BNR