NATO’nun, gerginliklerin yaşandığı Orta Doğu’dan, özellikle de İran gibi ne yapacağı belli olmayan devletlerden kaynaklanan balistik tehditlere karşı Avrupa ülkelerini koruyacak füzesavar kalkan inşasına ve Romanya’da askeri üs kurmaya yeniden başladığı Bükreş’teki yetkililer ve uzmanlar tarafından SETimes‘a ifade edildi.
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, güney Romanya’daki Deveselu Hava Üssü’nde yapılan törende “İttifak topraklarına ve halklarına yönelik füze tehditleri gerçek ve sürekli büyüyor.” dedi. “NATO’nun bu tehditlere karşı savunması da gerçek olmalı. Ve tehdit değiştikçe büyüyerek uyum sağlayabilmeli.”
Törende konuşan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Başesku, “Romanya’nın NATO üyeleri klubüne katılması, balistik füzelerin ortaya koyduğu gerçek tehdide karşı en mükemmel çözümlerden birini güvence altına alacak.” dedi.
Bükreş’teki yetkililer, Deveselu hava üssünün Türkiye, Polonya, Portekiz ve İspanya’daki diğer füzesavar tesislerine bağlanacak olan 24 adet SM-3 avcı uçağına ev sahipliği yapacağını belirttiler. Romanya’daki sistem, faaliyete geçtiğinde Avrupa Aşamalı Uyarlama Yaklaşımı’nın ikinci aşamasını oluşturacak. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk aşama olarak bir radar istasyonu kurulmuştu.
“Halen Orta Doğu’da olup bitenler istikrarsız ve öngörülemez bir ortama işaret ediyor.” diyen Romanya Akademisi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Dan Dungaciu,SETimes‘a “Füze savar sistem, NATO güvenliğini ve çıkarlarını istikrarsız bölgelerden gelecek saldırılara karşı koruyacak.” değerlendirmesini yaptı.
Meclis Savunma Komisyonu Başkanı İoan Mocioalca, uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu başlıca tehditlerin Kuzey Kore ile İran’dan geldiğini ileri sürdü.
Mocioalca, SETimes‘a verdiği demeçte “Temel endişe, yeni bir kıtalararası füze geliştirmenin yanısıra nükleer testler de yapan ve böylece uluslararası topluluğa yönelik ciddi bir tehdit oluşturan Kuzey Kore ile ilgili.” dedi. “İkinci tehdit ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun kabul ettiği limitlerin ötesinde nükleer program geliştirmek ve uranyumunu zenginleştirmek için teknolojik kabiliyetlere sahip olan İran’dan geliyor.”
Mocioalca, ekonomik ilerleme de dahil her türlü kalkınma için güvenliğin ön şart olduğunu ve bu unsurların Romanya’nın bölge güvenliğine katkısını daha da önemli hale getirdiğini vurguladı.
Mocioalca, “Romanya’nın hem vatandaşları hem de müttefikleri için güvenlik üretme konumunda olduğu gerçeği, jeostratejik önemini daha da artırıyor.” yorumunu yaptı.
Meclis Savunma Komisyonu üyesi Milletvekili George Scutaru, SETimes‘a konuşarak “Bu projeye katılmakla Romanya, Avrupa’nın bu bölgesinde NATO için ciddi, muteber ve öngörülebilir bir ortak olduğunu kanıtlamıştır.” görüşünü belirtti.
Deveselu üssü, 2015 yıl sonu itibarıyla işlevsel hale gelecek ve NATO sistemine entegre edilecek. Üsle ilgili olarak Romanya tam yargı yetkisine sahip olacak.
Romanya merkezli füze savunma sisteminin bölgeye nasıl yarar sağlayacağını düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum bölümünde paylaşın.
KAYNAK: SETİMES