Kentteki Beyazıt Camisine sığmayan cemaat, son haftalarda cuma namazını cami ile parlamento binası arasındaki caddenin üzerinde kılmak zorunda kalıyor. Trafiğin tıkandığı gerekçesiyle polisin cemaate müdahale etmek istemesi ise gerginliğe yol açıyor.
Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava, nüfusu yarım milyona yaklaşan Priştine’deki camilerin cemaate dar geldiğine dikkati çekerek, belediye ve hükümetin yeni cami inşası konusundaki sözlerini tutmadığını söyledi.
Tırnava, yetkililerin, kilise ve katedrallerin inşasına ise izin verdiğini belirterek, bu durumu protesto ettiklerini kaydetti.
Öte yandan Priştine Belediyesi, tarihi üç Osmanlı camisinin bulunduğu yerde yeni bir site inşaatı için eski binaların yıkım işlemlerini başlattı.
Kosova Kültür Mirası Konsey Başkanı arkeolog Ceylan Hoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet kurumlarının bu davranışlarıyla yasaları çiğnediğini belirterek, ilgili yasanın tarihi eserlere 50 metre yakınlıkta her çeşit inşaatı yasakladığına dikkati çekti.
Tarihi eserler konusunda sürekli olarak devletle aralarında sorunlar bulunduğunu kaydeden Hoca, birçok yerleşim yerinde kişisel çıkarlar için tarihi mirasın yok edildiğini vurguladı.
Hoca, “bu sorunların çözümü için, Türkiye’nin Kosova’daki temsilciliklerinin iki ülke arasındaki iyi ilişkiler ve ortak kültür mirası çerçevesinde ağırlığını koyması gerektiğini” söyledi.
Dünya Bülteni