Fatih Sultan Mehmed’in Bosna’nın fethi sırasında batıda ulaştığı en son nokta olanSanski Most kentinde geleneksel “Musalla Şenlikleri” yapıldı.
Bosna-Hersek Riyaseti (Diyanet İşleri Başkanlığı), Unsko Sanski Kantonu, Sanski Most Belediyesinin organizasyonu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, Sanski Most kent merkezinde halk oyunları gösterisi yapıldı. Kent merkezindeki etkinliklerin ardından, Fatih Sultan Mehmed’in 1463 yılında Bosna’nın fethi sırasında batıda geldiği son nokta olan Sanski Most‘a bağlı Kamingrad beldesinde törenler düzenlendi.
Törenlere, Sanski Most‘un yanı sıra Saraybosna, Bihaç, Travnik, Mostar, Banja Luka gibi önemli kentlerden gelen binlerce Boşnak ve bu ülkede yaşayan Türkler katıldı. Fatih’in, temmuz ayının ilk cumasını ordusuyla birlikte kıldığı ve “Musalla” adı verilen namazgahın bulunduğu bölgede, ülke genelinden getirilen ve Osmanlı‘yı temsil eden sancakların geçişi yapıldı. Daha sonra tarihi “Musalla”da, Saraybosna Yunus Emre Kültür Merkezi’nin katkılarıyla törenlere katılan Diyanet İşleri Başkanlığından Dr. Serbilend Arpa ile hafız Ömer Faruk Güney, Kur’an-ı Kerim tilaveti sundu ve çeşitli ilahiler seslendirdi.
Reis-ul Ulema Yardımcısı İsmet Spahiç tarafından ise açık alanda binlerce insana cuma namazı kıldırıldı. Spahiç, cuma hutbesinde, Bosna topraklarının çeşitli imparatorlukların ve devletlerin egemenliği altında kaldığını, ancak hiç birinin Türkler kadar kendilerine adaletli davranmadığını ve uzun süre bu topraklarda kalmadığını ifade etti.
Türklerin Bosna topraklarına 500 yıl egemen olmasının altındaki en büyük etkenin adalet ve İslam’ın hoşgörüsü olduğunu anlatan Spahiç, “Türkler güçlü oldukları için bu topraklarda uzun süre kalmadı. Adaletle hükmettikleri için bu topraklarda yaşayan halk onları benimsedi ve kabul etti. Aradan geçen yıllara rağmen hala o günlere özlem duyuluyor” dedi. Kılınan cuma namazı ve yapılan duanın ardından törenler sona erdi.
AA