Türkiye’deki Bulgar vakıfları da harekete geçti

Ülkemizden Haberler
İçeriği Paylaş

Azınlık vakıflarına, 1936 beyannamesinde bildirdikleri arazileri geri alma yolunu açan kararname Bulgar vakıflarını da harekete geçirdi. Vakıflar, İstanbul’un göbeğinde E-5‘e komşu milyarlık mülklerini geri istiyor

Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan ‘azınlık vakıflarına ait taşınmazların iadesi’yle ilgili 28 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK), bir çok azınlık vakfını harekete geçirdi. Bu vakıflar içinde Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı da yer alıyor. Vakıf, İstanbul, Şişli’de bulunan ve E-5’e komşu olan binlerce metrekarelik arazinin tapusunu almak için başvuru kararı aldı. Eğer Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuruyu kabul ederse; içinde Şişli Endüstri Meslek Lisesi, Şişli Anadolu Teknik Lisesi, Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, Türkiye Gazetesi Hastanesi gibi bir çok binanın bulunduğu, Abide-i Hürriyet Caddesi, E-5, Çağlayan Meydanı ve Darülaceze Caddesi arasında kalan arazinin tapusunu vakıf adına işleyecek.

İhtilaflı araziler

Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı yetkilileri, Ağustos ayı sonunda çıkartılan KHK’dan sonra başvurularla ilgili yönetmeliği beklediklerini ve ardından hemen müracaat edeceklerini açıkladı. Yapılan açıklamada vakfın hukuk kurulunun konu üzerinde detaylı çalışma yaptığı, söz konusu arazinin 1936 beyannemesinde yer aldığı ve bütün ada ile ilgili başvuru yapılacağına dikkat çekildi. Ancak son sözün ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olduğu da yine aynı açıklamada yer aldı. Vakıf tarafından bu açıklama yapılmasına karşın araziler sorunsuz ve hemen tapu işlemine geçilecek durumda değil. Bu sorunlu arazilerin başında ise Türkiye Hastanesi’nin yer aldığı arazi geliyor.

Tartışmalı arazi

Türkiye Hastanesi’nin bulunduğu arazi daha önce Bulgar Hastanesi olarak hizmet veriyordu. Bina 1894 yılında, Ragıp Paşa tarafından yaptırıldı. Hastane Sultan II. Beyazıt Han’ın vakıf arazisi üzerine inşa edildikten sonra Sultan II. Abdülhamit tarafından Bulgar tebaya verildi. 1936 beyannamesinde ise arsa Evlogi Georgiev Vakfı adına işlendi. Ancak 1980’li yıllara gelindiğinde vakıfta yönetim sorunu yaşandı. 1993-2007 yılları arasında Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’nda yönetim kurulu üyelisi olan Bojidar Cipof bu sorunu şöyle özetledi: “Bulgar Hastanesi binasının esas sahibi “Evlogi Georgiev Vakfı ” idi ve uzun yıllar mevzuata aykırı bir biçimde ve mütevelli heyetsiz olarak çalıştı. Hastaneyi elde tutan ve nemalanan birkaç Bulgar Cemaati mensubu ile Bulgar Başkonsolosluğu ’nun elemanlarınca yönetildi. Mütevelli heyeti oluşturulması hakkında defalarca uyarılmalarına rağmen aynı şekilde devam edildiği için 5 Temmuz 1988’de tutulan bir tutanakla Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından el konuldu ve mazbutaya alındı. Belgelere göre bu arsa “Evlogi Georgiev Vakfı”na ait. Bu vakfın ise yönetimi yok. Dolayısıyla burada Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’na bir söz düşüp düşmeyeceği belli değil.”

Uğur Demirkan


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.