Bankacı ve akademisyen Lucas Papademos’a, Yunanistan’ın sendeleyen ekonomisini ayakta tutma ve tasarruf tedbirlerine yönelik devam eden protesto ve grevlerle başa çıkma görevi verildi.
Uluslararası kurtarma kredilerini ve ülkenin Avro Bölgesi ve AB’deki geleceğini tehlikeye atan dört günlük siyasi çekişme sonrasında, rakip Yunan liderler eski Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Lucas Papademos’un koalisyon hükümetinin başına geçecek ve yardımın devamı ve onunla birlikte gelen sert tasarruf tedbirleriyle uğaşacak kişi olmasına karar verdiler.
64 yaşındaki bağımsız Papademos, görevde geçirdiği iki fırtınalı yıl sonrasında istifa etmeyi kabul eden Sosyalist Yorgo Papandreu ve Muhafazakâr Yeni Demokrasi partisinin lideri Antonis Samaras’ın seçimiydi.
Papademos Yunanistan Merkez Bankası Müdürlüğü yapmış ve on yıl önce ülkenin Avro Bölgesi’ne kusurlu şekilde katılmasına nezaret etmişti.
Başbakanlık görevinin favorilerinden olan Papademos, rakip partilerin kendisine ne çok fazla yetki ne de koalisyon kabinesinin kontrolünü vermek istemediği yönünde çıkan haberler sonrasında neredeyse yarış dışı kalıyordu.
Fakat basında çıkan haberlere göre, sonunda istediğini aldı: ileride netleştirilmek üzere tarihi 19 Şubat olarak belirlenen seçimlere kadar başkanlık edeceği hükümette hiçbir siyasi müdahale olmaması.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde basın mensuplarına konuşan Papademos, “Yunanistan bir yol ayrımında.” diyerek, “sorunlarla mümkün olan en iyi şekilde başa çıkmak için … birlik, anlayış ve bilgelik” çağrısında bulundu. Papademos, “Bu büyük bir onur. Fakat sorumluluğu daha büyük.” diye ekledi.
“Ülkenin Avro Bölgesi’ne katılımının mali istikrarın güvencesi olduğuna inanıyorum. Birlik olduğumuz sürece, nihai sonuç hakkında hepimiz iyimser olmalıyız.”
Yunanistan’a ilk kurtarma operasyonunda 109 milyar avro kredi veren ve şimdi de 130 milyar avroluk ikinci bir anlaşmaya oturan AB-IMF-ECB Troykası, yeni bir koalisyon hükümeti kurulmadığı sürece paranın verilmeyeceği yönünde uyarıda bulunmuştu.
Papademos’u, gelecek hafta gerçekleşecek birinci tur grevler de dahil olmak üzere zor bir görev bekliyor.
Yunanistan’ın para birimi olarak avroya geçmesi ve kolay kredilerin yanı sıra nesiller boyunca memur bordrolarına siyasetçi yakınlarının doldurulması, yolsuzluk, vergi kaçırma, rekabetsiz bir ekonomi ve dış yatırım eksikliği, mevcut ekonomik krizin başlıca nedenleri olarak ön plana çıkıyor.
Papademos, Yunanistan Merkez Bankası’ndaki görev süresinde artan enflasyonu aşağı çekmesiyle itibar kazandı ve çılgınca aşırı harcamaya alışık bir ülkede mali disiplini sağlamaya çalıştı.
ECB’ye atanması, bir Yunanlının üstlendiği en yüksek uluslararası görevdi ve ona şimdi uğraşmak zorunda kalacağı siyasiler ve bankacılara yakın bir mevki sağladı.
Papademos’un siyasi yorumcusu Antonis Karakousis SKAI radyosuna verdiği röportajda, “O akıllı br insan. Geçmişte önemli sorunlarla başa çıkmış olması önemli.” dedi.
Duyuru Atina borsasında sarsıntı yarattı ve geçici de olsa Yunanistan’ın zor durumdaki bankalarına yardımcı oldu.