Yunanistan’da Yeni Hükümetin Kurulması

Haberler
İçeriği Paylaş

METİN GİRGİN (AA)- Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Yunanistan’da kurulan yeni koalisyon hükümetine ilişkin, “İktidar partisini destekleyen ve 3 milletvekili çıkaran Batı Trakya Türkleri, hükümetten Türklere bakış açısını değiştirecek radikal adım atmasını bekliyor. Yeni kabinede  Türk bakan olabilir mesela” dedi.

Seçim sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren Çolakoğlu, ekonomik krizle boğuşanYunanistan‘ın aykırı iktidar çıkarttığını, Avrupa’yı  “kapitalist” ve “sömürgeci” nitelendiren Aleksis Çipras‘ın SYRIZA Partisi’nin iktidara geldiğini söyledi.

Bugüne kadar Yunanistan‘da, Batı TrakyaMüslüman Türk azınlığının haklarını vermeyen, onlarla uğraşmaktan geri durmayan hükümetlerin görev aldığını vurgulayan Çolakoğlu, radikal söylemlerine rağmen Başbakan Çipras’tan  Türk azınlık meselesinin çözümüne dair olumlu adımlar atmasını umduklarını ifade etti.

Çolakoğlu, Yunanistan‘da ve Balkanların farklı ülkelerinde yaşayan Müslüman Türkazınlıkların hiçbir zaman ayrılıkçı, vatandaşı olduğu ülkeye ihanet eder konumda olmadığını belirterek, buna rağmen genelde buralarda yaşayan Müslüman Türk azınlığın hep ötekileştirildiğini, ırkçı saldırılara maruz kaldığını, ikili ve uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınan haklarının verilmediğini savundu.

-” Yunan halkı ve Türkler, ülkede değişim istedi”

Yunanistan‘da bugüne kadar iş başına gelen hükümetlerin  Türk azınlığa bakış açılarının çok fazla değişmediğini anlatan Çolakoğlu, “Batı Trakya Türk azınlığı bugüne kadar hiçbir hükümetten ayrıcalık istemedi. Sadece eşit vatandaşlık istedi. Lozan Antlaşması ile kendilerine tanınan ve altında Yunanistan‘ın da imzasının olduğu haklarını istediler” diye konuştu.

Çolakoğlu, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığın seçimlerde ağırlıklı olarak SYRIZA Partisi’ne oy verdiğini, 3 azınlık milletvekilinin de Türk olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

  “Türkler, genel olarak SYRIZA’ya oy verdiler. Seçimler, Yunan halkı ve azınlıklar için de dönüm noktası oldu. Yunan halkı ve Türkler, ülkede değişim istedi. Türklerin desteği, bir anlamda değişime ortak olma arzusudur. Temennimiz, Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarının da görülmesi ve çözüme kavuşturulmasıdır.

Yunanistan‘daki Türk azınlığın tek isteği var, o da Lozan Antlaşması’nın uygulanmasıdır. Kendi müftülerini seçme hakkı, taşınmaz satın alırken ayrımcılığa tabi tutulmamaları, vakıf yönetimlerini kendilerinin seçebilmesi, Türklerin de memur, savcı, hakim ve polisolabilmeleri. ‘Türk‘ sıfatına yönelik yasağın kaldırılması, yani milli kimliklerinin kabul edilmesi, eğitim ve Türk okulları önündeki engellemelerin kaldırılmasıdır.”

Çolakoğlu, Türk azınlığın ötekileştirilmek istemediğini kaydederek, sadece kimliklerinin kabul edilmesini ve eşit vatandaş muamelesi görmek istedikleri görüşünü paylaştı.

Başbakan Çipras’ın, ülkedeki Türklere yönelik yıllardır süregelen olumsuz politikaları yıkıp, yeni anlayışla, hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünü yeniden tesis edeceğine inanmak istediğini vurgulayan Çolakoğlu, ” İktidar partisini destekleyen ve 3 milletvekiliçıkaran Batı Trakya Türkleri, hükümetten Türklere bakış açısını değiştirecek radikal adım atmasını bekliyor. Yeni kabinede  Türk bakan olabilir mesela” ifadesini kullandı. – Kocaeli


İçeriği Paylaş