Bulgaristan’daki Yerel Seçimler

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkedeki yerel seçimlerin üç soru içerecek bir referandumla 25 Ekim’de yapılması için kararname imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nin açıklamasında, referandum sorularında vatandaşların seçmen haklarının ele alınacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Plevneliev parlamentoda temsil edilen siyasi partiler yöneticileriyle görüşmeler yaptıktan sonra tanımladığı soruları da içeren taslağı milletvekillerine sundu.

87771-rosen_plevneliev_20

Parlamentonun onaylaması durumunda vatandaşlar, 25 Ekim’de seçim pusulalarını atarken, sandık başında yanıtlayacakları ilk soruda milletvekillerin sunulan listeye göre değil, ismen seçilebilmesi konusunda görüş belirtebilecekler. Referandumun ikinci sorusunda vatandaşlar, oy kullanma hakkının mecburi olup olmaması konusunda görüş beyan edebilecek.

Cumhurbaşkanı Plevneliev’in önerdiği üçüncü referandum sorusunda ise Bulgaristan’daki seçim ve referandumlarında elektronik oy verilmesi olanağının yasallaştırılması konusunda görüş bildirilebilecek.

– Referandum sorularının gerekçeleri

Rosen Plevneliev, referandum için gündeme getirdiği soruların 15 ay önce parlamentoya götürüldüğünü, 500 bin vatandaşın imzası ile talebin desteklenmiş olduğunu anımsattı.

Plevneliev, “Bulgaristan’daki demokrasinin en büyük zaferlerinden biri olan çok partili siyasetinden yana yer alıyorum. Aynı zamanda halkımızın partilerin sunduğu listelerdekileri değil, dolaysız olarak gösterebilecekleri kişileri parlamentoya getirmeleri gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Mecburi oy kullanımı konusunda da yorum getiren Plevneliev, “Sandık başına gitmenin mecburi hale getirilmesi durumunda ‘siyasete soğumuş’ yurttaşlarımızın da oy kullanmaları teşvik edilecek” dedi. Devlet kurumlarının gücünün seçim katılımıyla doğrudan bağlı olduğunu anımsatan Plevneliev, “Seçim sonuçlarımızın daha değerli olması için katılım da daha yoğun olmalı. Olası hile yapma girişimleri sınırlandırmalıdır” diye konuştu.

Sanal ortamında oy kullanılması gereğini de savunan Plevneliev, nüfusu 7,3 olan Bulgaristan’ın 1,5 milyon vatandaşının yurt dışında yaşadığını ve sanal ortamda verebilecekleri oy ile ülkenin siyasetini daha başarılı olarak etkileyebileceklerini savundu.

Bulgaristan vatandaşlarının sesini duyurmak üzere referandum mekanizmalarının daha ulaşılabilir hale getirilmesinin şart olduğunu öne süren Plevneliev, “Referandum, politikacıların çalışmaları konusunda direkt hesap sorulmasına güden tek mekanizma sayılır. Bu konuda halkın sözüne kulak verelim” çağrısında bulundu.

AA


İçeriği Paylaş