Kaderine mahkum ve terk edilen iki cami

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bulgaristan topraklarında Osmanlı’dan kalan tarihi ve mimari eser mirasının en güzel ve nadide örnekleri, ülkenin Güneybatısında Makedonya sınırına yakın olan Küstendi şehrinde görmek mümkün. Farklı medeniyetlerin iz bıraktığı Küstendil kentinde Roma dönemleri termalleri, erken Hıristiyanlık donemi kiliseleri, Osmanlı döneminden yadigar kalmış İslami yapılar, renkli mozaiği bugün de muhafaza ediyor. AB fon kaynaklarıyla tarihi eserler restore edilip, gelecekteki nesillere korunurken, şehrin tam merkezinde, görkemli, ihtişamlı ve farklı mimari yapıya ve süslere sahip, kalem gibi minaresiyle Osmanlı zamanından en seçkin örneklerinden olan 1530-31 yıllarında yapılmış Fatih Sultan Mehmet Camii yıkılıyor, kaderine mahkum ve terk edilmiş olarak bırakıldı. Bir ziyaretimde o ihtişamlı ve görkemli camii içler acısı durumda olduğundan dolayı gözyaşlarıma sebep oldu bir Müslüman olarak. Kimsesiz, çaresi, bunca vaat ve söz karşısında yetim kalmış bir değerli abide! Yıllar boyu halen su ana kadar Kültür Bakanlığı ile Belediye arasında anlaşmazlıkların resmen kurbanı olmuş tarihi bir eser.

photo_verybig_1063334
Köstendil Fatih Sultan Mehmet Camii (1530-31)

Maalesef Küstendil’de bulunan Fatih Sultan Mehmet Camii yıkılmak üzere. Anladığıma ve araştırmama göre Bulgaristan ile Türkiye arasında söz konusu caminin tamiratı ve tadilatı için var olan anlaşmaya rağmen Bulgaristan devleti olarak şimdiye kadar bu doğrultuda tek bir adim bile su ana kadar atılmış değil. Son yıllarda aşırı ve sürekli yağışlar ve rüzgar nedeniyle Küstendil şehrinde Fatih Sultan Mehmet Camii’nin daha da yok olması tehlikesiyle baş başa. Ayni kaderi paylasan Karlova’da olan yine Osmanlı dönemine ait Kurşun Camii’dir (1485). Resimlerde görüldüğü gibi bir kısmı yıkılmaya başlamış. Bu yıl başlatılan arkeoloji kazılar da bu sureci hızlandırabilir. Saygı değer ve sevgili okuyucular sizlerin dikkatinizi başka bir mevzunun üzerine de çekmek istiyorum.

photo_verybig_10633344444
Karlıova Kurşun Camii (1485)

Küstendil ve Karlova belediye başkanları öyle bir şekilde bu camilerin müze olmasını istiyorlar ki her fırsatı kullanmakta, hırslı ve agresif. Küstendil belediye başkanı Petır Georgiev Paunov ve Karlova belediye başkanı Dr. Emil Kabaivan’ı, Reformcu Blok koalisyonun belediye başkanları olarak bilmekteyiz. Bu koalisyonun partilerinden biri Şeref ve halk partisi olduğunu biliyoruz. Bu partinin genel Başkanı ve tek milletvekili olarak Korman İsmailov bu konular üzerinde ne bir konuşmasını ve görüşlerini duyduk ne de hiç olmazsa olmaz bu meseleleri koalisyon içerisinde ve parti aralarında müdahale ettiğini gördük. Resmen ortalıktan kaybolduğunu görmekteyiz. Korman İsmailov bir siyasetçi olarak, en azından bir Müslüman olarak, Reformcu Blok’taki partiler arası bir koalisyon olarak, bu belediye başkanlarının daha hoşgörülü olmasının çalışmalarının görmesini isterdik, maalesef bunu göremiyoruz ve belki de hiç görmeyeceğiz.

Kemal RAŞİD – Tarihçi yazar
KARLOVA

Kırcaali Haber


İçeriği Paylaş