Edirne’de taşkın tehlikesi vatandaşlara korkulu anlar yaşattı. Bulgaristan’da aşırı yağışlar sebebiyle çöken İvanovo Barajı’nın debisini yükselttiği nehirlerden Tunca düşüşe geçti ancak Meriç, bazı bölgelerde taşkına sebep oldu. Bosnaköy yakınlarında köy yolu yer yer sular altında kaldı. Tunca kenarındaki sosyal tesisler ve çay bahçeleri boşaltıldı. Nehir suları yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindeki aydınlatma lambalarının neredeyse üzerine çıktı. Muhtemel taşkına karşı Kapıkule Sınır Kapısı’nın Bulgaristan’a çıkış kısmında kum torbalarıyla tedbir alındı.
Bulgaristan Harmanlı’daki İvanovo Barajı’nın çökmesi sonucu debisi yükselen Meriç Nehri taştı. Taşkın suyu, nehrin devamı olan Edirne sınırlarına önceki gün geç saatlerde ulaştı. Arda ve Tunca nehirlerinin sularının katılmasıyla su seviyesi nehrin kapasitesini zorlamaya başladı. Kapasitesi bin 400 metreküp/saniye olan Meriç’teki su seviyesi bin 300’e kadar çıktı. Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında, karayolu bağlantısının yapıldığı Tunca Köprüsü’nün giriş ayağı su almaya başladı. Bir bölümü suyla dolan tarihî köprüde araç geçişinde güçlük yaşandı. Bombeli yapısı nedeniyle çukurda kalan kısımları su dolan köprünün giriş kısmında oluşan birikinti ulaşımda aksamalara yol açtı. Öte yandan Bosnaköy yolu mevkiinde, Meriç Nehri’nin dar kısımlarının yatağından çıkması sonucu bazı tarım arazileri ve kavaklıklar sular altında kaldı. Taşkın, Kapıkule uluslararası transit yolunu da göle çevirdi. Bulgaristan, sınır kapısını kapatırken Türkiye Kapıkule’de tedbirlerini artırdı. Sel sularına karşı gümrük kapısının otobüs ve küçük araçların çıkış yaptığı bölümlerine kum torbaları yığıldı. Ayrıca Kapıkule’nin kapanması sonucu Türkiye’den Bulgaristan’a geçmeye çalışan sürücüler, Hamzabeyli ve Kırklareli’deki Dereköy sınır kapılarına yönlendirildi.
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, Kaptan Andrevo Sınır Kapısı’nın önce küçük araçlara ardından da TIR geçişlerine kapatıldığını söyledi. Andrevo Sınır Kapısı’na gelen yolun tamamen su altında kaldığını ifade eden Kılıç, temennilerinin suyun Türkiye tarafına geçmemesi olduğunu kaydetti.
Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü’nün ölçümlerine göre Tunca Nehri’nin debisi 213, Meriç’inki ise 1.291 metreküp/saniyeye ulaştı. Ekiplerin, ‘sigorta’ adı verilen yazlık setlerden bazılarını patlatarak suyun araziye yayılmasını sağlayıp taşkının etkisini azaltma yoluna gittikleri öğrenildi.
Yerleşim yerlerinde risk yok
Edirne Valisi Gökhan Sözer, havzaları Bulgaristan’da olan Meriç, Arda ve Tunca nehirlerinin su seviyelerini sürekli takip ettiklerini belirterek, “Yerleşim yerlerini tehdit eden bir durum yok.” dedi. Meriç Nehri’nin 1.300 metreküp/saniye seviyesini aştığını vurgulayan Sözer şöyle devam etti: “Tunca’da debi sabitlendi. Meriç, 1.300 metreküpü aşınca tehlike artıyor. 1.400 metreküpü aşarsa nehrin çevresindeki sosyal tesisler su altında kalmış olacak. Köprüler de ulaşıma kapanacak. Ancak yerleşim yerlerini tehdit eden bir durum yok.” Vatandaşların uyarıları dikkate almasını isteyen Vali, “Biz tedbir amacıyla bu işyerlerini, restoranları, çay bahçelerini, hayvan barınaklarını tahliye ettik. Her türlü önlemimizi aldık. Tüm görevli arkadaşlarımız, sağlık, güvenlik ve kurtarma ekipleri hazır.” diye konuştu.
Zaman