Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türklerin demokratik haklarını savunmasıyla bilinen merhum Dr. Sadık Ahmet, vefatının 29’inci yılında anılıyor.
Gümülcine’de 7 Ocak 1947’de dünyaya gelen Ahmet, Ankara ve Selanik’te tıp öğreniminin ardından Yunan vatandaşı olarak yaklaşık 3 yıl süreli zorunlu askerlik görevini tamamladı.
Ahmet, 1978’de doktor kimliğiyle hizmet vermesinin yanı sıra bir “toplum lideri” olarak azınlık Müslüman Türkler için mücadele etmesiyle biliniyor.
Ahmet, Batı Trakyalı MüslümaTürk azınlığın demokratik hakları için yıllarca verdiği mücadeleyle azınlığa ilham veren bir lider oldu.
Türk-Yunan ilişkilerinin Kıbrıs sorunu sebebiyle gerginleşmesiyle Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı üzerinde kurduğu siyasi baskıya dikkati çekmek üzere harekete geçen Ahmet, 1985’te Batı Trakya Türklerinin sesini uluslararası kamuoyuna duyurmak için imza kampanyası başlattı ancak kampanya nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.
Ahmet, Yunanistan’ın, azınlığın Türk kimliğini tanımaması, bunun yerine “Müslüman Azınlık” tanımlamasını kullanması, vatandaşlık anayasasının 19. maddesinin bahane gösterilerek on binlerce kişinin vatandaşlıktan çıkarılması gibi birçok sorunu yakından takip etti.
Yunanistan’daki 1989 genel seçimlerinde ülkedeki Batı Trakyalı Türklerin oylarıyla seçilen ilk bağımsız milletvekili olan Ahmet’in milletvekilliği birkaç ay içinde iptal edildi.
Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi 1991’de kuruldu
Ahmet, konuşmalarında azınlık yerine “Türk” tanımını kullanmasının ardından tutuklanarak 2 ay cezaevinde kaldı. Aynı yıl ikinci kez milletvekili seçilen Ahmet, 1991’de Batı Trakya Türk Azınlığını temsil eden ilk ve tek siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisini kurdu.
Yunanistan’ın seçim sisteminde gittiği değişiklikle gelen “yüzde 3 seçim barajı uygulaması”, “bir adayın bağımsız milletvekili olabilmesi için sadece kendi bölgesinde değil Yunanistan genelinde oyların yüzde 3’ünü alması şartını” beraberinde getirdi.
Bu uygulamanın ardından yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip Yunanistan’da yaşayan 150 bin Batı Trakyalı Türk, Dr. Sadık Ahmet’ten sonra bağımsız aday çıkaramadı.
Ahmet, Lozan Barış Anlaşması’nın 72. yılında “şüpheli” bir trafik kazasında vefat etti
Türk politikacılar, bugün bölgede farklı siyasi partilerden aday olarak meclise girebiliyorken, Batı Trakyalı Türkler Yunan Parlamentosuna en fazla 4 milletvekilini soktu.
DEB Partisi ise genel seçimlere katılmasa da bölgedeki siyasi faaliyetlerini devam ettiriyor.
Ahmet, Batı Trakya’daki azınlığın haklarını koruyan Lozan Barış Anlaşması’nın 72. yılında 24 Temmuz 1995’te henüz 48 yaşındayken “şüpheli” bir trafik kazasında hayatını kaybetti.
Adında “Türk” kelimesi bulunan derneklerin resmi olarak faaliyet göstermesine izin verilmiyor
Batı Trakyalı Türklerin gördüğü baskı 1990’ların başından bu yana giderek azalmış ve vatandaşların haklarında kayda değer gelişmeler kaydedilmiş olmasına rağmen Yunanistan, Batı Trakya’daki Türklerin “etnik kimliğini” reddetme politikasına devam ediyor.
Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aksi yöndeki kararlarına rağmen, adında “Türk” kelimesi bulunan derneklerin resmi olarak faaliyet göstermesine izin vermiyor.
Kaynak: AA
Ruhun şad olsun büyük lider. Davana sahip çıkmaya elimizden geldiğince devam edeceğiz.
Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği