Bulgaristan, yakında mutfak haritasına sahip olacak. Ülkeye has yemekler hususi bir sözlükte toplanarak her bölgenin, öne çıkardığı yemeklerle ün yapması bekleniyor. Profesyonel Aşçılar Derneği Evro-Tok Bulgaristan Başkanı Joro İvanov, projenin birkaç bakanlık tarafından desteklendiğini açıkladı. Şu anda AB ülkeleri arasında Bulgaristan, kendi mutfak haritası olmayan tek ülke. İvanov, “Bu kitapta toplanan yemeklerin kaybolmak üzere olduğunu söyleyebiliriz, çünkü gençler artık bunların yapılışını bilmiyor” diye konuştu.
Ülke genelindeki restoranların ‘Şopska Salata’yı menülerine dahil edebilmeleri için salatanın sadece yerli domates, hıyar, soğan, peynir ve maydanozdan yapılmış olması koşulu getirilmesi isteniyor. Yeni inisiyatif sayesinde organizatörler, yerli sebze, meyve ve hayvan üretimini teşvik etmeyi de amaçlıyor.
Mutfağın bölgeselleştirilmesi konusunda oldukça geç kalındığına değinen Joro İvanov, çok güzel oteller yapıldığını, fakat içinde Bulgar yemeklerinin servis edilmediğinden yakındı. İvanov, İtalyanlara iyi yapılmamış İtalyan yemeklerini sunmanın sadece turistleri kaçıracağını savundu. İvanov, “Menüler her yerde aynı. Yerel lezzetlere ait sezonluk ürün sıkıntısı var. Bunların yerine marketlerden satın alınan ithal ürünler bulunuyor.” diye konuştu.
Mutfağın modern turizm anlayışının çok önemli bir unsuru olduğunu açıklayan Ekonomi, Enerji ve Turizm Bakan Yardımcısı İvo Marinov, her bir gezinin farklı yemekle alakalı intibalar oluşturduğunu dile getirdi. Mutfağın, AB’de kültür çeşitliliğinin önemli simgelerinden olduğunu vurgulayan Marinov, her ülkenin kendine has yemekleriyle genelde zengin bir çeşitlilik meydana getirdiğini belirtti. Konuyla alakalı yuvarlak masa toplantısına katılan Marinov, projenin ilk pilot uygulaması olarak “Loveç Bölgesinden Eski Halk Mutfağı” adıyla çıkan yemek tarifleri kitabı olduğunu belirtti. Kitap, bakanlığın desteği ile bölgedeki 8 belediye ve 40 köyde araştırmalar sonucu hayat buldu. Bundan iki yıl önceki bir araştırmayı hatırlatan Marinov, turistlerin Bulgaristan’ı seçme nedenleri arasında mutfağın, doğa ve kayak pistlerinden sonra üçüncü sırada yer aldığını aktardı. Balkanlardaki yemek kültürü birbirine yakın olduğu için Bulgaristan’ın mutfağı Yunanistan, Türkiye ve Romanya ile benzerlik arzediyor.
Bulgaristan Zaman