Kararın gerekçesi ise Türkiye. Türkiye’den sınır komşusu Yunanistan’a her yıl 26 bin’den fazla kaçak mültecinin geçerek, buradan AB ülkelerine dağılması AB’yi bu kararı almaya itti..
Aşırı sağ Danimarka Halk Partisi’nin Avrupa Parlamentosu Üyesi Morten Messerschmidt de kararı doğrulayarak, “Karar yerinde alınmış ve gerekli olarak atılmış bir adımdır” diye yorumladı.
Financial Times’in haberinde Yunanistan’ın, başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerden kaçak gelen mültecileri önlemekte güçlük çektiği, bu nedenle AB’nin Yunanistan’ı Schengen’den atma teklifi hazırladığı ve kararın cuma günü alınacağı yer aldı.
Morten Messechmidt “Yunanistan her alanda AB için sorunlu çocuk. Sadece ekonomik açıdan değil, adalardan oluşan sınırlarını tel örgülerle çevirmek mümkün olmadığı için, ülkeye Türkiye üzerinden binlerce kaçak mülteci geliyor. Mülteciler Yunanistan’dan AB ülkelerine kolayca seyahat edebiliyorlar. Bu nedenle artık Yunanistan’a, AB ile ilişkilerinin artık sona ermek üzere olduğunu hatırlatmak ve el sallamak gerekir. AB’nin iç sorunlarını görmeye başlaması çok önemli. Artık ne pahasına olursa olsun bazı işbirliklerinin yürütülemeyeceği anlaşılmaya başlandı. Bu Yunanistan’a karşı ilk adım. Daha sonra iflas eden Yunanistan’a karşı nasıl bir karar alınacağını bekleyip göreceğiz” dedi.
radikal