Avrupa Birliği Temel İnsan Hakları Kurumu tarafından hazırlanan temel haklara ilişkin raporun sonuçlarına göre yurt dışında çalışan Bulgaristan vatandaşları sık sık sömürü mağdurları oluyorlar, Bulgar makamlarıise yabancı uyrukların Bulgaristan’da sömürüsüne karşı pek tepki vermiyorlar.
Raporda örnek verilen işgücü sömürüsüne uğrayan yurt dışında çalışan aileler arasında Bulgaristan’da bir işverenle sözleşme üzerine Fransa’ya çalışmaya giden bir ailenin başına gelenler anlatılıyor. Aile yasal gereklilikleri yerine getirerek, ikamet ettiği Fransa İlçesinde kaydını yaptırmış ve iş izni almış. Eşler, beş ay boyunca günde 15-16 saat çalışmışlar, ücret olarak ise altı hafta işin karşılığını almışlar. Beş ay meyve toplama işçisi olarak çalıştıktan sonra vatandaşlar Bulgaristan’a kendi cebinden ödeyerek aldıkları biletlerle dönüş yapmışlar. İnsan Ticareti ile Mücadele Komisyonu’na ihbarda bulunmaları üzerine Sliven’de Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından olayla ilgili soruşturma başlatılmış.
Başka bir olayda ise Belçika’da yol kenarında bir otelde temizlikçi olarak çalışan Bulgaristan vatandaşları, Almanya, Yunanistan, Moldova, Romanya ve Kazakistan’dan başka işçilerle birlikte sömürü mağdurları olmuşlardır. Onlar her gün 45 euro ücret karşılığında 15 saat çalışmışlar. Anonim ihbardan sonra yerel denetim kurumu olayı insan ticareti olarak belirleyince işçiler koruma altına alınmışlardır. Suçlular 1-5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmışlar, firmalara ise 18 000 euro ceza verilmiştir.
AB’nin raporunda köleliğin ve zorla çalıştırmanın Bulgaristan’da ve AB üyesi diğer ülkelerde suç olarak nitelendirildiği, fakat sadece bazı koşullarda bunun böyle kabul edildiği belirtiliyor.
Raporda işvereni tarafından aldatılan Bulgaristan’da çalışan bir Türkiyeli üniversitelinin başına gelenlere de değiniliyor. Gencin sekiz ay çalışmasına rağmen hiçbir ücret almadığı ve sözleşmesiz olarak çalıştığı için olayı duyurmaya cesaret edemediği belirtiliyor. Raporda Bulgaristan’da ve AB’ndeki bazı ülkelerde böyle olayların yargıya taşınmasının kolay olmadığına dikkat çekiliyor.
Temel İnsan Hakları Kurumu’na göre yetkili Bulgar makamları işgücü sömürüsüne uğrayan işçilerin sorunlarıyla ilgilenmiyorlar.
Kırcaali Haber