AB’de Romen ve Bulgarlara yönelik istihdam kısıtlamaları sürüyor

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Gelen haberlere göre Belçikalı bir yetkili, ülkesinde çalışan Romen ve Bulgarları yerli işçilerin önünü kesmekle suçluyor.

De Standaard and Het Nieuwsblad gazetelerinde 18 Ocak’ta yer alan haberlere göre, Belçika’nın Mali ve Sosyal Yolsuzluğu Önlemeden Sorumlu Devlet Bakanı John Crombez, bazı Romen ve Bulgarların normal rayiçlerin altında paralara çalıştığını söyledi.

Belçika ve sekiz diğer AB üye ülkesi -Almanya, İrlanda, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, İngiltere ve Malta- Aralık ayında Avrupa Komisyonu (AK) ile Romanya ve Bulgaristan’a yönelik çalışma kısıtlamalarını Ocak 2014’e kadar uzatma konusunda anlaştı.

İtalya ve Çek Cumhuriyeti bütün kısıtlamaları kaldırırken, İspanya başlangıçta pazarını bu iki ülkeden gelen işçilere açık tutmasına karşın, geçen yaz söz konusu grubun erişimini kısıtlama kararı aldı.

AK sözcüsü Michael Jennings, “Komisyon, kısıtlamaları sürdürmek isteyen ülkelerden gerekçelerini sunmalarını ve tebliğlerinde somut verilere ve geçerli argümanlara yer vermesini açık şekilde istedi.” dedi.

Dokuz ülke, Romen ve Bulgarlara yönelik kısıtlamaların devamına gerekçe olarak yüksek işsizlik oranını gösterdi.

2014 yılına kadar, bütün AB üye ülkelerinin AB’ye 2007 yılında katılmış olan iki ülkenin vatandaşlarına yönelik kısıtlamaları kaldırması gerekiyor. Bugüne dek, toplam 16 AB üye ülkesi emek piyasasını Romenlere ve Bulgarlara serbest hale getirmiş durumda.

Romen makamları dokuz ülkenin bu kararından üzüntü duyduklarını, ancak söz konusu tedbirin ekonomik bir etkisi olmadığını söylüyor.

Ekonomi konusunda Businessday.ro adlı popüler bir blog sitesini yöneten Cristian OrgonasSETimes‘a verdiği demeçte, “Bu kısıtlamaların sürdürülmesi, kaybedilen fırsatlara, diğer bir deyişle Romenler bu piyasalara serbest şekilde erişebilseydi kazanabileceklerine bakılmadığı sürece, Romen ekonomisini olumsuz etkileyemez.” dedi.

Çoğunluğu İtalya ve İspanya’da olmak üzere, yurt dışında çalışan yaklaşık üç milyon Romen bulunuyor. 2010 yılında bu işçiler Romanya’ya yaklaşık 3,8 milyar Avro, ondan önceki yıl da 4,3 milyar Avro döviz gönderirken, 2008 yılında 6,6 milyar Avro tutarında rekor seviyede işçi dövizi kaydedildi.

Marangoz Alin Mihalache, çok sayıda AB ülkesinde çalışmış.

SETimes‘a konuşan Mihalache, “Dokuz ülkenin pazarlarını bize kapalı tutma kararı, iş arama çabalarımızı zaten daha da zorlaştıracak bir kriz zamanında geldi, bu yüzden burada gerçekten bir kayıp görmüyorum.” dedi.

İtalya’da, pazarın serbestleşmesinin kendisini amorti etmesi bekleniyor. İtalya’daki Romen toplumu liderleri, hükümetin iç emek piyasasını Romenlere tamamen açma kararını memnuniyetle karşılayarak, böyle bir tedbirin getireceği yararlara işaret ettiler.

İtalya’daki Romen Birliği’nin Başkanı Marian MocanuSETimes‘a verdiği demeçte, “Karar, muhasebeciler, öğretmenler ve agronomistler gibi, bugüne kadar mesleki eğitimlerine uyan işlere erişimleri kısıtlanan vasıflı Romenler için iyi bir haber. Mümkün olduğu kadar fazla sayıda Romen vatandaşının bu işlere erişim sağlamasını umuyoruz.” dedi.


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.