Avrupa Komisyonu 12 Ekim Çarşamba günkü raporunda, Hırvatistan’ın son 12 ay içinde üyelik sürecinin tüm alanlarında genel olarak iyi ilerleme kaydettiğini söyledi ve ülkenin 2013 yılında planlanan AB üyeliği hakkında lehte görüş bildirdi.
Hırvatistan’a başta adalet, özgürlük ve güvenlik olmak üzere yargı ve temel haklar alanlarında kaydettiği ilerlemeden ötürü övgüde bulunan Komisyon, Zagrep’i Brüksel ile üyelik müzakereleri sırasında verdiği diğer sözleri de yerine getirmeye odaklanması yönünde sıkıştırdı.
Yıllık ilerleme raporunda AK, “Geri kalan vaatler katılımdan önce yerine getirilmeli.” diyerek şöyle devam etti: “Komisyon, Hırvatistan’ın bütün alanlarda kaydettiği ilerlemeyi katılım tarihine kadar dikkatle izleyecektir.”
Hırvatistan AB ile üyelik müzakerelerine Ekim 2005’te başladı. Müzakerelerin bu yılın 30 Haziran tarihinde tamamlanması sonrasında Brüksel, 1 Temmuz 2013’ü ülkenin Birliğe 28. üye olarak katılacağı şartlı tarih olarak belirledi.
Antlaşmanın 19 Aralık’ta resmi olarak imzalanması bekleniyor.
Ekonomi öğrencisi İvana Ljubiciç, “Bu son rapor sayesinde özel bir coşku hissetmediğimi söylemeliyim. AB tarafından önümüze o kadar şart kondu ki, bu haberlere artık dikkat etmediğimi söylemem gerek.” diyor.
Zagrep’te yaşayan Maja Antiç SETimes‘a konuşarak, artık AB ile bütün çalışmaların tamamlanmasını ve “Antlaşmaların imzalanmasını ve ardından katılımın da gerçekleştirilip seyahat ve öğrenim fırsatları açısından diğer AB ülkelerinin vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olmalarını” umduğunu söyledi.
Aşçılık yapan Mato Tokiç, raporda yer alan bulguları beğendiğini söyledi. SETimes‘a konuşan Tokiç, “Bu, işimizi iyi yaptığımızı ve katılmaya hazır olduğumuzu gösteriyor.” dedi.
AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu’nun onayını zamanında verip bunun planlandığı şekilde gerçekleşmesine olanak sağlamasını umduğunu söyledi.
Bloğun, Hırvatistan’ın yanı sıra diğer AB adayları ve potansiyel adaylarıyla ilgili ilerleme raporlarını da içeren 2011 yılı genişleme paketini sunan komisyon üyesi, Hırvatistan’ı Brüksel’in genişleme politikasının güvenilirliğinin “en iyi örneği” olarak gösterdi.
Füle, “Politikamız güvenilirdir, zira ülkeler reformları gerçekleştiriyor, AB de şartlar yerine getirildiğinde verdiği sözleri tutuyor.” dedi.
“Demokrasi işliyor. Temel haklara saygı gösteriliyor. Ekonomi mali krize dayandı.” diyen Füle şöyle devam etti: “Ve Hırvatistan, katılım tarihinden itibaren üyeliğin hak ve yükümlülüklerini kabul etmeye hazır olacak.”
Fakat, Slovenya’nın 2004 yılında katılımı sonrasında Birliğe giren ikinci eski Yugoslav ülkesi olmaya hazırlanan Balkan ülkesinin, bu gerçekleşene kadar daha yapması gereken işler var.
AK, “Hırvatistan, başta yargı ve idari reformlar, yolsuzlukla mücadele, azınlık hakları, mülteci dönüşleri ve savaş suçları alanlarında olmak üzere, sürdürülebilir sonuçlar almayı sürdürme vaadinde bulundu.” dedi.
Bu haber, SETimes muhabiri Natasa Radiç’in katkılarıyla hazırlanmıştır.