Mehmet Âkif Ersoy, (20 Aralık 1873 – 27 Aralık 1936), baba tarafından Arnavut, anne tarafından Özbek asıllı olan Cumhuriyet Dönemi şairi, veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi, yüzücü, milletvekili’dir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı’nın yazarıdır. “Vatan Şairi” ve “Milli Şair” unvanları ile anılır. Bu ünvanla anılmasının sebebi İstiklal marşını yazmasıyla birlikte onun için verilen parayı kabul etmeyecek kadar tek derdi vatan olan bir insan olmasıdır:Yarışmanın tek şartı, gönderilecek şiirlerin Millî Mücadele ruhunu ifade etmesiydi. Beste yarışması daha sonra açılacak ve bu yarışmayı kazanan besteciye de beş yüz lira verilecekti. Mehmet Âkif, beş yüz liralık ödül konusunda gerçekten çok duyarlıydı; en büyük korkusu para için yazdığının zannedilmesiydi. Hâlbuki İstiklal Marşı’nı yazdığı günlerde maddî bakımdan bir hayli sıkıntı çekiyordu.
Bu yüzden yarışmaya başvurmadı ancak bir mektupla kendisine, bu millete layık bir şiir çıkmadığı bildirilince kalemi eline almayı görev addetti.Sonradan onu tanıyanlar “bu sözleri Mehmet Akiften başkası yazamazdı” diyeceklerdir.
İstiklal Marşı bir şiir değildir, istiklalin, özgürlüğün, sesimizi duyurmanın, millet olmanın,hür olmanın temsilidir. Bunları kazanmak için ne canların gittiğini,ne çileler çekildiğini bilerek ve hissederek yazılmış ve her satırına gözyaşı karışmıştır.
Bugün İstiklal Marşımızın kabulunun 98. yıl dönümüdür ve şairinin bu en büyük eseri hakkında ettiği dua ile bu günü kutlayarak “amin” diyelim “Allah bu millette bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın”