Bir milletvekilinin oyuyla meclis grubu hayatını suni bir biçimde devam ettiren aşırı sağcı Ataka partisi milletvekilleri suları karıştırmaya devam ediyorlar. Çarşamba günkü meclis oturumunda 12 Ocak 2012 tarihinde Bulgaristan Müslümanlarına Yapılan Zorunlu Asimilasyonu kınayan bildirinin iptalini isteyen aşırı sağcılar, sadece onunla yetinmedi. Türk düşmanlığını açıkça belli eden ve tüm çıkışlarında bunu hissettiren parti başkanı Siderof olayı gerilere taşıyarak Trakyalı göçmenleri kapsayan 1925 Ankara Anlaşması, 1912-1913 Çar Ferdinant döneminde 200 000 kişinin Bulgar isimlerini geri aldığını, aynı olayın 1937-1943 yılları arasında 70 000 kişi tarafından bir kez daha yaşandığını söyledi. Bu da Siderov’un günümüzde kendilerine Pomak denilmesini isteyen kişilerin sözde Bulgar oldukları tezini savunduğu gösterdi. Bu olayları köke dönüş olarak nitelendiren ATAKA başkanı 1984, 85 ve 89 yılındaki olayları hakkında: “Bu isim değiştirme süreci Bulgaristan’ın tarihsel köklerine doğru geri dönüştür ve kurtuluştan günümüze kadar tüm yöneticiler tarafından gayet iyi anlanmıştır” olarak ifade etti!
HÖH Milletvekilleri Lütvi Mestan, Aliosman İmamof, Arif Ağuş ayrı ayrı dönemlerde yapılanları örneklerle bir kez daha göz önüne serdiler. 1912’de Rodop köylerinin yakılması, 1972’de Barutin’de Emine ile Cemile’nin şehit edilişi, 1984’de Türkan bebeğin öldürüşüne kadar birçok vahşet dile getirildi.
Yapılan oylama sonucunda genel kurulda bulun 120 milletvekilinin 23’ü Evet, 55’i Hayır ve 42’i çekimser oy kullanarak öneri reddedildi. Ancak tartışmalar esnasında tasarıyı destekleyici konuşmalar yapan bağımsız milletvekili Kiril Gumnerof: “ bu bildiri ulusal çıkarlarımızı zedeliyor. Bu yüzden yeniden oylanmasını ve millet meclisinin, çılgınlık olan ve Bulgaristan’ın itibarını zedeleyen bu duruma derhal son vermesini istiyorum” diyerek Ataka’nın önerisi yeniden oylandı. Bu sefer 122 milletvekilinden 23’ü Evet, 56!ı Hayır ve 43’ü Çekimser oyu vererek öneri geçmedi.
İsmail KÖSEÖMER – Kırcaali Haber/Sofya