Kocaeli’nin ve Türkiye’nin köklü derneklerinden olan Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği 11 Haziran 2015’te 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı.
Bal-Türk’ün Kuruluşunu Tetikleyen Zulüm
1984 yılı Aralık ayının son günlerinden başlayarak Haziran 1985’e kadar Bulgaristan’da yaşayan Türklerin Müslüman isimleri zorla değiştirilmişti. O yıllarda toplam 1.336 bin Türkün ismi zorla değiştirildi. Direnenler dövüldü, hapse atıldı, sürgün edildi. Dokuzyüz civarında olduğu tahmin edilen kişi hayatını kaybetti.
Bu zulmü Türkiye ve Dünya kamuoyuna duyurmak isteyen göçmenler Kocaeli, Bursa ve İzmir başta olmak üzere dernekler kurdular. Bu derneklerin organizasyonu ile ülke içinde ve dışında yapılan mitinglerle Bulgaristan’da Türklere uygulanan asimilasyon projesine karşı direniş başlatıldı. İşte Bal-Türk bu gaye ile kurulmuş bir dernek olarak, 1987 yılında “kamu yararına” statüsünü alırken, bu gün de yaptığı sosyal ve kültürel faaliyetler ve Balkanlara yönelik nitelikli projeleri ile saygın konumunu güçlendirerek faaliyetlerine devam ediyor. 11 Haziran 1985 yılında kurulan Bal-Türk bu yıl kuruluşundan bu yana tam 30 yıl geçti, Kocaeli ve Türkiye’de ve dahi Balkanlarda tanınan köklü bir dernek konumuna geldi.
Açılış, Konuşmalar ve Göç Hatırası
Programın açılış konuşmasını yapan Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu, derneğin kuruluş gayesi ve o günlerdeki çabalardan bahsetti. Bugün gelinen noktada, Bal-Türk’ün Kocaeli’nin en köklü, belli bir kurumsallaşma seviyesine ulaşmış saygın bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Çolakoğlu, “başta ilk başkanımız Hüsmen Erdoğan olmak üzere, kuruluşunda ve devamında emeği geçen büyükerime teşekkür ediyorum. Rahmeti Rahmana kavuşanları da yine rahmetle anıyorum. Bu dava bir bayrak yarışıdır. Bayrağı eline alan mutlaka daha ileri taşımak zorunda ve nesiller boyu bunu nice 30 yıllara taşımalıyız” dedi.
Ardından Istırancalılar Dernek Başkanı Kamil Terzi, Balkan Rumeli Dostluk Grubu Sözcüsü Hasan Turan, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tarı, Üniversite Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, Kurucu üyelerden İbrahim Tuna, Körfez Şube Başkaı Ziya Baykara, Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Minaz Karakuz ve Gebze Şubesi kurucu üyelerinden Vahdet Yıldırım günün anlam ve önemine dair kısa konuşmalar yaptılar.
Balkan Araştırmaları Merkezi
Konuşmasında Bal-Türk ile Üniversite ilişkilerine de değinen Genel Sekreter Dr. Fatih Akbulut, Kocaeli Üniversitesinde bir “Balkan Araştırmaları Merkezi” kurulması konusunda çalıştıklarını, bunun Kocaeli için bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Sergi ve Sinevizyon
Ardından göç fotoğraflarından oluşan resim sergisi gezildi ve 93 Harbinden bugüne kadarki süreci anlatan sunum izlendi. Balkan mutfağına ait börek ve tatlıların yer aldığı menü de gelen misafirlere ikram edildi.