Balkan liderleri: AB ve NATO üyeliği bölgeyi birleştiriyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Makedon Gjorge Ivanov, Arnavut Bamir Topi, Karadağlı Filip Vujanoviç ve Kosovalı Atifete Yahyaga, 12 Temmuz Salı günü Ohrid’de düzenlenen üçüncü bölgesel zirveye katıldılar.
Dört devlet başkanı, ekonomik işbirliğini güçlendirmek, serbest insan ve sermaye dolaşımını desteklemek, girişimciliği desteklemek ve bölgesel yatırımı artırmak yoluyla bölgenin Avrupa-Atlantik entegrasyonunu hızlandırma yollarına işaret etti.
Ivanov, yıllık toplantıların amacının dört ülkenin kalkınmasını hızlandırmanın yanı sıra Balkanların bütün olarak istikrar, güvenlik ve refahına katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.
Ivanov, “Bizi birleştirmesi gereken şey geleceğimizdir ve bu yüzden de tüm bu toplantılar, cumhurbaşkanlığı seviyesinde yaptığımız şeylerin vatandaşlar tarafından da hissedilmesini sağlamak için bütün parlamentolar, hükümetler, ticaret odaları, sivil toplum örgütleri ve eğitim kurumları için teşvik olmalıdır.” dedi.
Cumhurbaşkanı, “Stratejik hedeflerimize -AB ve NATO üyeliği- ulaşma yolunda, standartları karşılıyoruz ve bu da toplumlarımız için uyum, vatandaşlarımız için daha fazla güvenlik ve belli bir gelecek yaratmaktadır.” diye de ekledi.
Ülkesi bir sonraki zirveye ev sahipliği yapacak olan Vuyanoviç, Sırbistan’ı da toplantıya çağıracağını söyledi. Lider, müzakerelere Kosova Cumhurbaşkanı Atifeye Yahyaga ile Sırp mevkidaşı Boris Tadiç arasında “en üst düzeyde ve AB nezaretinde” gerçekleşecek bir diyaloğun da eşlik etmesi gerektiğini söyledi. Tadiç, Kosova’nın bağımsız bir devlet olarak davet edildiği her türlü davete katılmayı reddediyor.
Yahyaga da cumhurbaşkanlığı toplantılarına bölgedeki geri kalan ülkelerin devlet başkanlarının katılması yönünde umudunu dile getirerek, işbirliğinin Avrupa-Atlantik entegrasyonunu hızlandıracağına işaret etti.
Topi, bugün Balkanlar’da yeni bir realite olduğunu ve bölgeye artık geçmişteki gözle bakılamayacağını kabul ettti.
Cumhurbaşkanı, Sırbistan’ın Kosova’ya yönelik tutumunda doğal bir değişimin gerçekleşmesi yönündeki umudunu ve iki ülke arasındaki diyalogda somut sonuçlar görme arzusunu dile getirdi. Tadiç, “Daha fazla barış, daha az gerginlik ve ülkeler arasına daha fazla işbirliği sağlayacak bu diyaloğu sadece destekleyebiliriz.” dedi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve AB dış politika sorumlusu Catherine Ashton Pazartesi günü Washington’da düzenlenen bir toplantıda, ilişkileri normale dönüştürme ve Belgrad-Priştine diyaloğunda güven inşa etmenin, ülkelerin Avrupalı geleceğe giden yolunu açacağı konusunda görüş birliğine vardı.
Orta Doğu dörtlüsü toplantısının oturum aralarında yaptığı açıklamada Clinton, “Kosova ile Sırbistan arasında AB aracılığındaki diyalog kapsamında yapılan son anlaşmalar, olumlu ve karşılıklı faydalı bir adımdır. Fakat bu sadece başlangıç. Şimdi anlaşmaların uygulanması gerekmektedir ve özellikle Kosova’nın kuzeyinde daha fazla ilerleme görmemiz gerekiyor.” dedi.
Ashton, Kosova Başbakanı Haşim Taci ile geçtiğimiz hafta Brüksel’de yaptığı görüşmeye atıfta bulundu.
Ashton, “Görüşmelerle yapmak istediğimiz şeylerin potansiyeli hakkında konuştuk, ki bu da Kosova’nın kuzeyinde yaşayan insanlar için hayatı pratik yollardan gerçekten kolaylaştırmak … ve bunlarla birlikte geleceğe ilerlemek için güven inşa etmenin yollarını bulmaktır ve bunların ikisi de AB’de yatmaktadır.” dedi.
Bu içerik SETimes.com


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.