Balkan Vakıfları, Uluslararası Düzeyde Tartışılacak

Ülkemizden Haberler
İçeriği Paylaş

Balkanlar’daki Osmanlı vakıflarının hukuki ve sosyal sorunları, “Balkanlar’da Osmanlı Vakıfları veEserleri Uluslararası Sempozyumu”nda ele alınacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca organize edilen ve 9-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul ve Edirne’de gerçekleştirilecek sempozyumda, Balkanlar’daki Osmanlı vakıf ve eserlerinin tarihi, mevcut durumu, hukuki çözüm önerileri, günümüzdeki sosyal, kültürelve ekonomik işlevleri değerlendirilecek.

Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Bekir Bozdağ’ın da açılışına katılması beklenen sempozyuma ilişkin, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bu bu yıl ki Vakıflar Haftası’nın temasını “Balkan Vakıfları” belirlediklerini söyledi.

Ertem, Balkan vakıflarının hukuki ve sosyal sorunlarıyla ilgili düzenleyeceklerini sempozyuma Balkan tarihikonusunda önde gelen akademisyenlerin katılacağını belirterek, “Sempozyumla ilk defa Balkan Vakıfları konusu uluslararası düzeyde ele alınacak” dedi.

İstanbul’da yarın başlayacak sempozyumun, cuma günü ise Osmanlı vakıfları açısından da önemli bir şehir olan Edirne’deki değerlendirme toplantısıyla sona ereceğini anlatan Ertem, şunları kaydetti:

“Sempozyum, bizden Balkan ülkelerine bir mesaj olacak. Türkiye’de yapılan vakıf çalışmalarının benzerlerinin, aynı şekilde Balkanlar’da bulunan vakıf eserlerinin yaşatılması için o ülkelerin de gayret göstermesi noktasında bir öncülük edeceğini düşünüyorum.”

-İsa Bey Hamamı’na restorasyon-

yurt dışındaki vakıf eserlerinin restorasyonu için yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Ertem, “Saray Bosna’daki İsa Bey Hamamı’nın restorasyonunu önümüzdeki günlerde başlatacağız. Bütün hazırlıklar bitti, proje tamamlandı, ihale aşamasına gelindi” diye konuştu.

Balkanlar’daki bütün vakıfların envanterini çıkarmak için de çalışma yaptıklarını anlatan Ertem, “Bosna Hersek’i, Makedonya’yı sonuçlandırdık. Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan’da ise çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

-Yunanistan, Bulgaristan korkmasın-

Ertem, cemaat vakıflarının el konulmuş mülklerinin iadesine yönelik yasal düzenleme sonrası yürütülen çalışmalara değinerek, şunları kaydetti:

“Cemaat vakıflarının el konulmuş mülkleri iadesine ilişkin tanınan yasal sürenin dolmasına 3,5 ay kaldı, kanun süresi 27 Ağustos’ta sona erecek. Bugüne kadar 100 gayrimenkul için müracaat yapıldı, değerlendirdiklerimiz arasında 18’i için olumlu cevap verdik, 2’si için de mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle ret kararı verdik ama diğerleri için değerlendirmemiz devam ediyor. Dönem sonunda kadar 500 gayrimenkul müracaatı olur diye tahmin ediyoruz.”

Türkiye’de yerleşik, vatandaş statüsündeki cemaat mensuplarına ilişkin eşit haklar noktasında gayret gösterildiğini ifade eden Ertem, “Bunun bir lütuf olmadığını, hak ve hukukun bir gereği olduğunu ifade ediyoruz. Aynı mahiyette bu ülkelerde de özellikle Yunanistan ve Bulgaristan’da yaşayan bir azınlıkla alakalı olarak bu ülkelerin kendilerini gayret içerisine sokmaları gerekiyor” diye konuştu.

Bu sempozyumun buna yönelik de bir proje olacağını belirten Ertem, “Mütekabiliyetten, karşılıktan söz etmiyorum, yanlış anlaşılmasın. Kanunda böyle bir zorunluluk yok. Zannediyorum ki bu çalışmalar onlar tarafından da görülecektir. Aslında onlarda korkulacak herhangi bir şey olmadığını göreceklerdir” dedi.

Ertem, bugüne kadar 11 kilise, sinagog gibi tarihi yapının restore edildiğini ve ibadet edilebilir hale getirildiğini anlatarak, bu durumun Türkiye’nin iyi niyetini gösterdiğini kaydetti.

Yıldız Aktaş, AA


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.