Bosna Hersek’te Türkçe şarkı rüzgarı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bosna-Hersek’te Türkçe’nin seçmeli ders olduğu 7 kantonunda yaklaşık 5 bin öğrencininkatıldığı yarışmanın birincileri, başkent Saraybosna’daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla belirlendi. Final yarışmasında kantonlarında en iyi derece alan ilköğretim kategorisinde 7, lise kategorisinde ise 6 yarışmacı yer aldı.

Türkçe şarkı yarışmasının finaline, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Enstitü Başkan Yardımcısı Ebubekir Ceylan, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Saraybosna Müdürü Ceylani Akay, Türk Kültür Merkezleri Koordinatörü Mustafa Balcı, TİKA Bosna-Hersek Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, okul müdürleri, öğretmenler, yarışmacıların yakınları ve çok sayıda davetli katıldı.

Yarışmanın ilköğretim kategorisinde, Hersek-Neretva Kantonu’nun Biyelo Polyje İlköğretimOkulu’ndan “Tik tak” şarkısıyla katılan Belma Aliman, lise kategorisinde ise Una Sana Kantonu’nun Cemalettin Çauşeviç Medresesi’nden Mehmed Beşlagiç “Demedim mi?” adlı ilahiyle birinci oldu. Yarışmada birinci olanlara diz üstü bilgisayar, ikincilere tablet bilgisayar, üçüncülere ise dijital fotoğraf makinası hediye edildi.

Türk askerlerden birincilere sürpriz

Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Saraybosna Müdür Ceylani Akay, yaptığı konuşmada, “Türkçe şarkı yarışmasına beş binin üzerinde öğrencinin katıldığını, daha sonra 7 kantonda ön elemeler yapıldığını, bugün de bu 7 bölgeden finale çıkan öğrencilerin yarıştığını söyledi.

Şarkı yarışmasının Türkçe’nin daha çok yaygınlaştırılması, Türkiye’nin tanıtılması adına yapılan bir faaliyet olduğunu ifade eden Akay, “Bu yıl şarkı yarışması şeklinde bir etkinlik düzenledik. Bu tür faaliyetler, öğrencilerin hem Türkçe’ye karşı, hem Türkiye’ye karşı ilgisini artırıyor” diye konuştu.

Yarışmanın düzenlenmesinde Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile işbirliği yapan Bosna-Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanlığı adına konuşan binbaşı Nihat Uçan da böyle bir organizasyonda yer almaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Yarışmada birinci olan öğrenciler için bir sürpriz hazırladıklarını ifade eden Uçan, yarışmanın birincilerini Türk Temsil Heyeti Başkanlığı olarak 5 günlük Türkiye gezisine götüreceklerini açıkladı.

Dereceye giren öğrenciler ödüllerini, Yunus Emre Enstitü Başkanı Prof. Dr. Hayati Dereli, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Saraybosna Müdürü Ceylani Akay ve diğer davetlilerin elinden aldı.

“7 kantonda Türkçe öğretimi yapılması önemli”

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, programdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin kültürel ilişkilerin gelişmesine önem verdiğini, bu anlamda da çeşitli faaliyetler yaptığını söyledi.

Bosna-Hersek’te en önemli faaliyetlerden birinin de ülkenin 7 kantonunda Türkçe öğretimi yapılması olduğunu belirten Develi, “Bosna-Hersek halkıyla tarihsel ilişkilerimizi, turizmimizi, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki iş hacmini canlandırmak açısından Türkçe eğitimin son derece önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü’nün, Türk dilini Türkiye dışında öğretmek, Türk kültürünü, Türkiye’yi tanıtmak amacıyla kurulan bir enstitü olduğunu ifade eden Develi, “Enstitü 4 senedir faaliyetlerine devam ediyor ve bu 4 sene içerisinde 35’e yakın bağımsız kültür merkezi açarak hızlı bir gelişme gösterdi. Bu süre içerisinde 10 bine yakın öğrencimiz oldu. Japonya’da, Güney Afrika’da, Ortadoğu ülkelerinde, Afrika ülkelerinde, Balkanlarda, Batı Avrupa’da merkezler açtık. İleride bu merkez sayısı biraz daha çoğalacak” diye konuştu.

Türk Kültür merkezlerinin temel amaçlarından birinin, kültürel ilişkileri geliştirmek yoluyla, dünya halkları arasında barış, kardeşliki ve köklü bir demokrasinin yerleşmesine katkıda bulunma olduğuna işaret eden Develi, şöyle devam etti:

“Çünkü birbirini dil ve kültür yoluyla tanıyan toplumlar, aralarındaki kimi zaman lüzumsuz kavgaları ve kırgınlıkların da gereksiz olduğunu öğrenip daha barışçıl yollarla birbirlerine yaklaşma imkanı bulurlar. Türkiye, bu gibi faaliyetlere büyük önem veriyor, destekliyor ve artırılmasını istiyor. Bulunduğumuz ülkelerdeki kültürel faaliyetleri ve kültürel olguları kendi ülkemize taşımak, bu halklarla Türkiye halkını tanıştırmak gibi bir misyonunu da üstlendiğimize inanıyorum.”

Kaynak: AA


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.