Bosna’da din dersi tartışması

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bosna-Hersek Federasyonu’nun Saraybosna Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanlığının, din derslerinin öğrencilerin not ortalamasına dahil edilmemesine yönelik aldığı kararı tepkilere neden oldu.

Saraybosna Kantonu’nun Bilim ve Eğitim Bakanı olan Sosyal Demokrat Partili (SDP) Emir Sulyagiç, 13 Mayıs’ta kantondaki ilköğretim ve liselere gönderdiği yazıda, bundan böyle din derslerinin öğrencilerin not ortalamasına girmeyeceği yönünde karar alındığını belirtti. Bu kararla birlikte okullardaki ”din derslerinin” önemini kaybedeceğini belirten çok sayıda öğrenci velisi, Bakan Sulyagiç’e kararını geri çekmesi yönünde imza kampanyası başlattı.

Bosna-Hersek’in Reis-ül Uleması Dr. Mustafa Ceriç de yaptığı açıklamada, Bakan Sulyagiç’in kararına tepki gösterdi. Dini öğrenmenin herkesin doğal hakkı olduğunu, bu hakkın kanunlarla ve kararlarla insanların elinden alınamayacağını vurgulayan Dr. Ceriç, velilerin çocuklarını istedikleri inanca göre yetiştirebileceğini dile getirdi.

Dr. Ceriç, şöyle konuştu:

”Bizimkiler de Tunus’taki Bin Ali veya Mısır’daki Mübarek gibi davranmaya başladı. Ama onların sonunu gördük. Çünkü bu davranışları ‘Arap ilkbaharına’ sebep oldu. Vermek istediğim mesaj da din dersine dokunursanız, daha sonra camimize, medresemize (imam hatip lisesi), ismimize ve evimize de dokunmaya başlarsınız. Biz de bunlara katlanamayız. Din dersine dokunursanız Saraybosna’nın sokaklarında ‘Saraybosna yazını” görürsünüz. Bizimle oynamayın.”

Dr. Ceriç, ayrıca Bakan Sulyagiç’i kararını bir an önce geri çekmeye davet etti.

Bosna-Hersek İslam Birliği de (Diyanet İşleri Başkanlığı), Bakan Sulyagiç’in kararını geri çekene kadar ülkedeki bütün camilerde cuma hutbelerinde bu konunun gündemde tutulacağını ve cemaatin yasal yolları kullanarak bu karara tepki göstermeye davet edileceğini açıkladı.

BAKAN SULYAGİÇ: ”HER ŞEYİ KONUŞMAYA HAZIRIM”

Bakan Emir Sulyagiç, Dr. Ceriç’in tepkisi üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, din dersleriyle ilgili aldığı karar başta olmak üzere her zaman her konuyu konuşmaya hazır olduğunu belirtti.

Kendisine yönelik tepkilerde, hakaretten kaçınılmasını isteyen Sulyagiç, ancak ”ültimatom” gibi uyarıları kabul etmeyeceğini söyledi.

Bosna-Hersek’teki okullarda verilen din dersleri, yerel etnik yapıya göre belirleniyor. Dini farklı olan veya din dersine girmeyi tercih etmeyen öğrenci velileri okula başvurarak, çocuklarının bu derse girmemesini sağlayabiliyor. Ancak bu ders tercih edildikten sonra ”zorunlu” hale geliyor. Din dersinden alınan notlar ise öğrencinin okuldaki ders ortalamasını etkiliyor.

 


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.