Bosna’daki savaşta (1992-1995) kuşatma altındaki başkent Saraybosna’nın düşmemesi için büyük gayret gösteren ve 9 ay önce “savaş suçu işledikleri” iddiasıyla tutuklanan İgman Dağı’nı savunan 109’uncu Tugay Komutanı Nezir Kaziç, Haciçi Belediye…
Bosna’daki savaşta (1992-1995) kuşatma altındaki başkent Saraybosna’nın düşmemesi için büyük gayret gösteren ve 9 ay önce “savaş suçu işledikleri” iddiasıyla tutuklanan İgman Dağı’nı savunan 109’uncu Tugay Komutanı Nezir Kaziç, Haciçi Belediye Başkanı ve emniyet müdürünün de aralarında bulunduğu 8 eski Boşnak yetkili hakkındaki dava devam ediyor.
Sırpların asılsız iddialarıyla “savaş suçu” işledikleri gerekçesiyle 22 Kasım 2011’de düzenlenen operasyonda tutuklanan savaş döneminin Haciçi Belediye Başkanı Mustafa Celiloviç (58), Emniyet Müdürü Fadil Çoviç, Haciçi Emniyet Müdür Yardımcısı Mirsad Şabiç, Bosna-Hersek Ordusu’nun 109. Tugay Komutanı Nezir Kaziç, Silos Hapishane Müdürü Beçir Huyiç, Silos Hapishane Müdür Yardımcısı Halid Çoviç, Silos Hapishane çalışanı Şerif Meşanoviç ile Nermin Kalember’in yakınları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını açıkladı.
Eski Haciçi Emniyet Müdürü Fadil Çoviç’in aynı zamanda avukatı olan Eldar Çoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asılsız iddialarla tutuklanan babası ve ülkeyi savunan diğer 7 kişinin davasının 19 Nisan 2012’de resmi olarak başladığını belirterek, “Dava, tutuklandıkları kasım ayından bu yana sürüyor ve bu güne kadar tutuksuz yargılanma talebimiz 4 kez görüşüldü. Ancak mahkeme, kötü sağlık durumlarına rağmen tutuksuz yargılanmalarına izin vermedi” dedi.
-“Davanın siyasi çerçeveden çıkarılmasını istiyoruz”-
Haciçi’de 200’den fazlar Boşnak’ın öldürüldüğü, bunlardan 90 kurbanın kemiklerinin hala arandığını ve bu suçlar için günümüze kadar kimsenin yargılanmadığını vurgulayan Çoviç, “Silos Hapishanesi’nde hiç kimse öldürülmedi. Hiçbir suç işlemeyen babam ve arkadaşları, en ağır savaş suçları, tecavüz ve diğer suçlar işleyen katillerle eşit tutularak, tutuklu olarak yargılanıyor. Srebrenitsa soykırımına karışan Sırp suçlular ise serbest dolaşıyor. Yargılananların önemli kısmı ise tutuksuz yargılanıyor” diye konuştu.
Davanın siyasi olduğunu savunan Çoviç, “Davanın siyasi çerçeveden çıkarılıp hukuki açıdan görülmesini istiyoruz. Bu yüzden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız” dedi.
Tutuklananların sağlık durumlarının iyi olmadığını, ülkenin en uzak ceza evlerine konuldukları için ailelerince sıkça ziyaret edilemediğini belirten Eldar Çoviç, iddiaların asılsız olduğunu ve davanın Sırpların baskısı nedeniyle açıldığını söyledi. Çoviç, “Bu 8 kişinin suçsuz olduğunu hemen hemen herkes anladı. Dava, Sırpların isteği üzerine kurban ve suçluları eşitlemek amaçlı yürütülüyor” ifadesini kullandı.
Savcılığın, iddialarını kanıtlamak amacıyla dava kapsamında 273 tanığın dinleneceğini ve bin 700 maddi delilin mahkemeye sunulacağını ifade ettiğini belirten Çoviç, bunun da davayı uzatmaktan başka bir işe yaramayacağını kaydetti.
-Suçlanan komutanı Aliya ödüllendirmişti-
Haciçi’de yaşayan Sırpların silahlanarak Boşnak halka saldırması üzerine, Haciçi Belediyesi yetkilileri, Sırpların evlerinde arama yaparak silahları toplattı, suçluları ise Silos Cezaevi’ne koydu. Bu hapishanede, evlerinde ağır silahlar ele geçirilen Sırp, Hırvat ve çeşitli kanun dışı harekette bulunan Boşnak olmak üzere 500 kişi bulunuyordu. Silos, hapishane olarak 1995’te, Dayton Anlaşması’ndan sonra kapatıldı. Hapistekiler ise serbest bırakıldı. Bu ceza evinden bulunan hiç kimsenin öldürülmediğini, yaşam koşullarının normal olduğu Lahey’deki mahkeme tarafından da tespit etti.
Savaştan yıllar sonra Sırplar, Silos Hapishanesinin “toplama kampı” olduğunu iddia ederek, çeşitli mahkemelere başvurdu.
Savaş döneminde silah ambargosunun uygulandığı Boşnaklar, Haciçi’de Sırplardan topladıkları silahlarla Bosna Hersek Ordusu’nu kurdu. Haciçi sayesinde Saraybosna’nın dış dünya ile irtibatı sağlandı. Merhum Aliya İzzetbegoviç de savaş döneminde bu koridor sayesinde yurt dışı seyahatlerini gerçekleştirdi. 109. Tugay Komutanı Nezir Kaziç, İgman’ı askerleriyle birlikte büyük başarıyla savundu ve bundan dolayı merhum Aliya İzzetbegoviç tarafından “altın zambakla” ödüllendirilmişti.
Muhabir: Zlatan Kapiç
sondakika.com