19 Temmuz 2011y. Salı günü, “Bulgaristan İçin Koalisyon” siyasi oluşumdan milletvekili Prof. Lüben Kornezov, Parlamentoya Bulgar Dili Kanun tasarısı sundu. Tasarı, eğer kabul edilirse, iş yerlerinde Bulgarca konuşmayan memur ve başka görevlileri işten çıkarılma tehlikesi içinde bırakacak.
Kanun tasarısında, “Bulgar Dilinin grafik sistemi Kirilce. Bulgar Dili, yayınlarında, bildirilerde, radyo ve televizyon reklamlarında ve basın yayıncılığında zorunlu” diye yazıyor. Milletvekili, mitinglerin, basın toplantıların ve partilerin başka kamuoyu etkinliklerinin Bulgarca yapılması gerektiğini belirtiyor.
Kanun tasarısında Bulgarcanın ayrıca, “kuruluş, yerleşim yerleri, meydanlar, sokak ve yol işaretleri, gümrükler, hava limanlar, okullar, ticari yerler, şirketler, turistik yapılar, otel ve restoranların adlandırılmasında” zorunlu olması öngörülüyor.
Prof. Kornezov’un ifadesine göre, vatandaşlar kendi aralarında başka yabancı dillerde konuşabilirler, fakat bu “yabancı dillerin kamu yerlerinde Bulgar kültürüne ve milli şuura karşı göstermelik tarzında” olmamalı. Kanun tasarısına göre, Bulgar Dilini Koruma ve Geliştirme Komisyonu adlandırılan özel devlet organı Bulgar dilinin korunmasını gözetleyecek. Komisyon 17 kişiden oluşacak. Onların 5’i Bulgar Bilimler Akademisinden, 5’i Bulgar Yazarlar Birliğinden, 3’ü Sofya “Kliment Ohridski” Üniversitesinden ve 2’şer üye de Bulgar Gazeteciler Birliğinden ve Hukukçular Birliğinden seçilecek.
Bulgar Dilini Koruma ve Geliştirme Komisyonu üyeleri dört yıllık dönem için seçilecekler. Yeni organın ödevlerinden biri “başka dilden kelime ve ifadelerin Bulgarca’da eşit kelime ve ifadelerle değiştirilmesini zorunlu kabul etmesi olacak”.
Lüben Kornezov, proje tasarısının nedenlerini belirtirken, Fransa, Polonya, Lituanya, Letonya, Çin, Lüksemburg, Kanada, Belçika ve İrlanda gibi ülkelerde de özel dil kanunları olduğunu ifade etmiştir.
Kırcaali Haber