Siyasi krizin sürdüğü Bulgaristan son iki yılda ikinci kez erken genel seçime gidiyor.
240 sandalyeli Parlamento için 5 Ekim Pazar günü yapılacak olan seçimde 18 siyasi parti, 7 koalisyon ile 4 bağımsız aday yarışacak.
Seçim tahminlerine göre, seçime katılan hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olmak için gerekli çoğunluğu elde edemez ve sandıktan tekrar koalisyon hükumeti çıkacak.
Seçimlerden herkes değişim bekliyor ve Bulgaristan’da yaşayan vatandaşların tek bir isteği var o da yolsuzluğa ve işsizliğe çözüm bulunması.
Vatandaşlar, yolsuzluklardan ve işsizlikten artık bıktıklarını, özellikle de ülkedeki gençlerin çoğunluğu yurt dışına kaçmak mecburiyetinde kaldıklarını ve başta yolsuzluk ve işsizlik olmak üzere var olan sorunlara çözüm beklediklerini ifade ediyor.
Bulgaristan’da yaşayan 1 milyon Türk’ün de beklentileri farklı değil ve bu potansiyelin temsil gücü açısından değerlendirilmesi son derece önemli.
Türkiye’de yaşayan ve hem Türkiye hem de Bulgaristan vatandaşlığı olan 500 bine yakın Bulgaristan Türk’ünden 150 bine yakınının oy kullanma hakkı bulunuyor. Bunlardan bir kısmı oylarını Bulgaristan’da bir kısmı da Türkiye’de 38 ilde kurulacak olan 136 sandıkta oylarını kullanabilecek.
Türkiye’de oy kullanacakların Bulgaristan kimlik kartı ile pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
Hak ve Özgürlükler Hareketi…
İki yıl önce yapılan seçimlerde 36 milletvekili ile kabinenin ortağı olan Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) Genel Başkanı Lütfi Mestan seçim sonrasına ilişkin tahminlerini basın mensuplarıyla paylaştı.
Lütfi Mestan, ülkede seçim sonrası oluşacak tablo ve Türkiye ile ilişkiler konusunda önemli ipuçları vererek, “Türkiye ile diyalog içerisinde olmamız son derece doğal” dedi.
Mestan, şöyle konuştu:
“Bulgaristan’ı çok ağır reformlar bekliyor. Bunların gerçekleşmesi büyük destek istiyor. Bu yükü tek bir parti taşıyamaz. Hak ve Özgürlükler Hareketi iktidara katılmıyorsa bence yeni hükümetin uzun ömürlü olması beklenmemeli.”
Lütfi Mestan, kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile diyalog içinde olmasının doğal olduğunu, ancak Bulgar milliyetçilerinin bundan rahatsız olduğunu vurguladı.
Mestan, “Tüm siyasi güçler buyursunlar ve Ankara ile iyi bir diyalogda olsunlar. Görecekler ki Türkiye Cumhuriyeti hem komşu hem dost bir ülkedir.Türkiye’nin büyük yatırım ve ekonomik potansiyeli var. Bulgaristan bundan çok iyi bir şekilde yararlanabilir” dedi.
Seçim öncesi ülke genelinde ırkçı söylemler arttı
Bu arada, 5 Ekim Pazar günü yapılacak olan oy verme işlemi öncesi Bulgaristan genelindeki ırkçı söylemlerinin de arttığı görülüyor.
Aşırı sağ çizgideki 13 siyasi parti ve hareketin biraraya gelerek oluşturduğu “Vatansever Cephesi Koalisyonu” Türk ve Türkiye karşıtlığı ile oy toplamaya çalışıyor. Özellikle Sansürsüz Bulgaristan Partisi’nin Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını engellemek amacıyla sınırı kapatacağını açıklaması tepkiyle karşılandı.
Bulgaristan’daki gelişmeleri ve seçimi değerlendiren Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Milletvekili Adayı Hüseyin Hafızov, Bulgaristan’daki siyasi krizden çıkış anahtarının azınlıkların elinde olduğunu ifade ederek, “Bulgaristan’da eşitlik, hoşgörü ve eşitlik istiyoruz” dedi.
Hüseyin Hafızov, şunları söyledi:
“Sadece siyasi kriz değil, ekonomik krizde devam ediyor. Biz şunu söylüyoruz. Hak ve özgürlükler olarak muhakkak hükümet içinde yer almalıyız.
Hafızov, Bulgaristan’daki ırkçı akımların uzun süredir, Türk toplumunu ve siyasetçilerini dışladığını, provokasyonların tehlikeli boyutlara vardığını dile getirdi.
Hürriyet ve Şeref Halk Partisi…
Seçime katılan Türk partilerinden biri olan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin Genel Başkanı Korman İsmailov, seçim çalışmaları ve seçim sonrası oluşacak tabloya ilişkin açıklamalarda bulundu.
İsmailov, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin yeni ve çok daha güçlü bir koalisyon kurduğunu belirterek 7 numara ile “Reformcu Blok” olarak seçimlere katıldıklarını ve son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, yeni oluşturulacak olan Parlamento’da 7 ila 8 milletvekili ile temsil hakkı elde edeceklerini ifade etti.
Seçim sonrası Bulgaristan’ı zorlu bir sürecin beklediğini kaydeden Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin Genel Başkanı Korman İsmailov, “Önümüzde çok derin bir bütçe krizi var. Enerji sektöründe çok büyük sıkıntılar mevcut. Devlet enerji şirketinin 1 milyar geliri 3 milyar borcu var ve önümüzdeki günlerde elektriğe yüzde 10 zam bekleniyor. Bunun dışında siyasi çekişmeler devam ediyor. Biz daha çok bölgede ve köylerimizde insanlarımızın görüşlerini, sıkıntılarını dinliyoruz, bunları programımıza geçirmiş oluyoruz.”
Öte yandan, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, imkanı olanların bizzat Bulgaristan’a giderek oy kullanmalarını istedi.
Çolakoğlu, “Eğer mümkünse vatandaşlarımızın, Kurban Bayramı’nı da bir ziyarete vesile ederek oylarını Bulgaristan’da kendi ikamet bölgelerinde kullanmaları daha önemli. Çünkü o bölgedeki seçilecek milletvekili sayısına doğrudan doğruya etki etme durumları var. Türkiye’de kullanılan oylar da etkili. ama Bulgaristan’da kullanılan oylar kadar değil” dedi.
TRT Haber