Kocaeli ve Sakarya’da yaşayan Bulgaristan vatandaşı göçmenler, cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti.
Kocaeli ve Sakarya‘da yaşayan Bulgaristanvatandaşları, cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti.
İzmit’teki Namık Kemal Anadolu Lisesi ileGebze‘deki Mehmet Alp Tiryakioğlu İlkokulunda sandık kurulan Kocaeli‘de oy kullanma işlemi başladı.
Sakarya’da yaşayan seçmenler otobüslerle oy kullanmak için Kocaeli‘ye gelirken,İzmit‘teki sandıkta yoğunluk oluştu.
Oy kullanma işlemi saat 19.00’da sona erecek.
Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALTÜRK) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta yapılan seçimlerin ardından 23 cumhurbaşkanı adayından ikisinin ikinci tura kaldığını ve bu adayların yüzde 50’nin üzerinde oy almak için yarıştığını belirtti.
Bulgaristan’daki seçimler dolayısıyla Türkiye‘de toplam 35 sandık kurulduğunu,Kocaeli‘de ise İzmit ve Gebze ilçelerinde birer sandık kurulduğunu vurgulayan Çolakoğlu, “Her sandıkta 2 bine yakın oy pusulası var fakat fiilen bir sandıkta 2 bin oyun kullanılması mümkün değil, çünkü her vatandaşın oy kullanmak için harcadığı bir zaman var. Onu topladığınızda bir sandıkta bin 200, bin 300 oyu geçemiyorsunuz. Bunun sonucunda da vatandaşlar demokratik haklarını kullanamamış oluyor.” ifadesini kullandı.
Çolakoğlu, ilk tur oylamalarında birçok seçmenin süre yetmediği için oy kullanamadan geri dönmek zorunda kaldığına işaret ederek, “Özellikle Gebze sandığında yaklaşık 500 kişi oy kullanamadı. Hiç sandık açılmayan iller vardı, buradaki vatandaşlar da demokratik haklarını kullanamamış oldular. Kocaeli‘nin dışından gelenler de var. Sakarya‘da hiç sandık açılmadığı için oradan otobüslerle bir miktar seçmen geliyor fakat önemli bir kısmı gelemiyor ve oyunu kullanamıyor.” dedi.
“Kısıtlamanın nedeni aşırı milliyetçi partilerin ‘hükumeti bozma’ tehdidi”
Bulgaristan’ın yıllardır koalisyon hükümetleriyle yönetildiğini ve mevcut iktidar partisinin koalisyon ortaklarının 2 küçük aşırı milliyetçi parti olduğuna dikkat çeken Çolakoğlu, şöyle devam etti:
“Bu partilerin siyasi söylemleri genellikle Türk ve Türkiye aleyhtarlığı üzerine kurulu. Bu sebepten ve koalisyon partilerinin hükumeti bozma tehdidi dolayısıyla böyle bir kısıtlamaya gidildi. Halbuki Almanya, Avusturya, İngiltere gibi ülkelerde hiçbir sandık kısıtlaması yok. Türkiye‘den çok çok az seçmen olduğu halde orada 100 dilekçe veren bir sandık açabiliyor.”
Çolakoğlu, 2014 seçimlerinde böyle bir kısıtlama olmadığını ve Kocaeli‘nin ilçelerinde 10 sandık açıldığını hatırlatan Çolakoğlu, “Bu çok kolay bir rahatlık sağlamıştı, insanlar yürüyerek oy vermeye gidebiliyorlardı. Şuanda hava şartları, mesafenin uzunluğu hepsi oy kullanma işleminin önünde bir engel olarak görülüyor.” dedi.
Vatandaşın çıkarılan engellere rağmen demokratik hakkını kullanmaya çalıştığını vurgulayan Çolakoğlu, şunları kaydetti:
“Gelenler arasında 80 yaşın üzerinde vatandaşlarımız var, bastonlarıyla merdivenler çıkıp oy kullanmaya çalışıyorlar. Bunlar aslında ‘biz orayla bağımızı koparmadık, biz hakkımızı kullanacağız’ diye bir işarettir. Bu işaretin biz olumlu sonuç vereceğini düşünüyoruz ve bunun için gayret ediyoruz.”
AA