Avrupa Komisyonu, 2013 Avrupa Vatandaşlar Yılı’na resmi start verdi. Bu girişimin vesilesi, Avrupa vatandaşlığının yürürlüğe girmesinin 20. yıldönümü oldu. Bunun amacı, Bulgaristan vatandaşları da dahil olmak üzere AB vatandaşlarının haklarını daha iyi tanımasıdır.
Bulgaristan Radyosu’na demeç veren Avrupa Parlamentosu’na bağlı Bilişim Bürosu’nun yöneticisi Violeta Staniçiç şunları açıkladı: Avrupa Komisyonu, 2013 yılını Avrupa Vatandaşlar Yılı ilan etti. Avrupa Komisyonu, vatandaşlarının bilgilerini genişletmek ve onları motive etmek istiyor. Bu, vatandaşların haklarını sadece bilmesi için değil, onları tam bir şekilde kullanabilmesi için yapılıyor. Bu haklar arasında AB sınırları içerisinde serbest dolaşım, siyasi haklar ve saire yer alıyor. Avrupa vatandaşlarının ve Bulgaristan vatandaşlarının haklarını bileceği bir Avrupa sahası olmalı. Bu, nasıl yaşayacağımız, nasıl çalışabildiğimiz, nasıl yolculuk yapabildiğimiz, nasıl öğretim görebildiğimiz, Avrupa ombudsmanına nasıl dilekçe ve şikayetnameler sunabildiğimiz, Avrupa yasamasına Avrupa vatandaşlar girişimleri yoluyla nasıl katılabildiğimiz yollarını bilmek anlamına geliyor. Avrupa Vatandaşlar Yılı’nın ilan edilmesinin ana nedeni, AB’ye üyeliğimizden kaynaklanan pek çok hak olduğudur. İnsanlar da bunları pek tanımıyor ve bu yüzden onlardan tam olarak faydalanamıyor.”
Avrupa Parlamentosu’nun Bilişim Bürosu, Bulgaristan’da ne gibi girişimler planlıyor? Bu soruya Violeta Staniçiç, şu cevabı verdi: “Avrupa Vatandaşlar Yılı’nın kutlanmasıyla ilgili çalışmalarımızın doruk noktası, Mayıs ayında olacak. çünkü 9 Mayıs Avrupa Günü’dür. Bu tarih, bize bunun gibi birçok girişim için fikir verdi. O zamana kadar haklar konusunda çok aktif çalışan sivil toplum örgütleri ile ciddi bir toplantı düzenleyeceğiz. 9 Mayıs 2013’te Avrupa Günü vesilesiyle Sofya’nın birçok yerindeki vatandaşların katılımıyla girişimler olacak. Bunlar, bilgiler, sorular ve çeşitli oyunlarla ilgili olacak. Bulgaristan’ın çeşitli yerlerinde bulunan Avrupa Merkezleri ile de bir kampanya düzenleyeceğiz. Bunlar, ülkemizdeki gençler arasında çeşili fikirlerin ortaya çıkmasına yol açacak. Daha sonra özel ülke genelinden öğretmenler için bir eğitim girişimiyle devam edeceğiz. Birçok girişimde bulunacağız. Bunlar da, öğretmenlere, sivil toplum örgütleri sektörüne, gençlere ve sıradan insanlara yönelik olacak. Bu girişimler, sadece Sofya’da değil, geşitli zaman dilimlerinde ülkenin en az daha dokuz on yerinde düzenlenecek. Ama aynı zamanda olamaz, çünkü bunun için gerekli olan potansiyele sahip değiliz.”
Avrupa milletvekillerinin katılımıyla Bulgaristan ve ortak Avrupa girişimleri olacak mı? Violeta Staniçiç, bu soruya şu cevabı verdi: “Biz, her yıl vatandaşlık forumları düzenliyoruz. Bu forumlar çerçevesinde sadece Sofya’da değil, Bulgaristan’ın birçok yerinde çeşitli konularda Avrupa milletvekilleri vatandaşlarla bir araya geliyor. Bu forumlar, bütün AB üye ülkelerinde kullanılan ortak bir mekanizma. Bu yıl biz bu forumları ülkemizin birkaç yerinde birkaç günlük olaylar haline getireceğiz. Tuna nehri üzerindeki ikinci köprünün açılmasından sonra Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının katılımıyla ikili vatandaşlar forumları düzenleyeceğiz.”
Violeta Staniçiç’in söylediği gibi Bulgaristan vatandaşlarının Avrupa vatandaşları olarak hakları için yazılı bilgiler de olacak. sözlerine göre Avrupa Palamentosu’nun Sofya’daki Bilişim Bürosu, bir iki aya kadar Avrupa ve vatandaşları hakkında bütün gerekli bilgileri içerecek olan özel bir broşürün hazır olması bekleniyor.
Türkçesi: Rayna İvanova
http://bnr.bg