Bulgaristan’da ana dile çözümde son adres AİHM olacak

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bulgaristan Parlamentosu Hukuk Komisyonu Başkanı Çetin Kazak, ülkede ana dilin kullanımı konusuna çözüm bulunamaması durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açılabileceğini söyledi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinden milletvekili olan Kazak, basına yaptığı açıklamada, “(anadilin özgürce kullanımının) gerçekten Batılı demokrasi anlayışında bir hak olup olmadığı konusunda net yanıt almak istiyoruz” dedi.

Çetin Kazak, “Bulgaristan adalet sistemi, bizim için önem taşıyan ana dilin kullanımı konusunda, Avrupa standartları ve hukuki başarılarının ruhuna uygun bir çözüm getiremezse elbette ki Strasbourg’daki mahkemeye başvururuz. Ana dilin kullanımının Batılı demokrasi anlayışında bir hak olup olmadığını net olarak duymak istiyoruz” diye konuştu.

Okullarda ana dili eğitimi

Milletvekili Kazak, parti olarak Bulgar okullarında ana dili eğitimine de önem verdiklerini belirterek, “Bu eğitim, önünde yapay engeller oluşturulmadan, garanti altına alınarak etkin olarak uygulamalıdır” ifadesini kullandı.

Bulgar okullarında ana dili eğitimini tercih eden öğrenci sayısı gittikçe azalıyor.

Bulgar milli eğitim programında, “serbest seçmeli ya da zorunlu seçmeli ders” olarak verilen ana dili eğitiminde sınıflar, her yıl velilerin istek dilekçesiyle oluşturuluyor.

Uluslararası Azınlık Araştırmaları ve Kültürler Arası İletişimler Merkezi’nin (IMIR) yayımladığı verilere göre, ülkede demokrasi sonrası 1992-1993 öğretim yılında Bulgar okullarında ana dili eğitimi için dilekçe ile başvuru sayısı yaklaşık 114 bin iken, bu sayı 2013-2014 yılında, resmi olmayan rakamlara göre, 9 bine kadar düşmüş bulunuyor.

Bu arada Bulgaristan’da mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimi yaklaşırken, geçen ay kabul edilen yeni Seçim Kanunu öncesinde, parlamentoda Bulgarcanın  yanında ana dilinde seçim propagandası yapılması konusunda HÖH’ün verdiği kanun teklifi gergin geçen tartışmalar sonrası reddedilmişti.

AA


İçeriği Paylaş