Seçimlerde en çok oyu alan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi azınlık hükümeti kurmaya çalışacak.
GERB Lideri Boyko Borisov, 43. parlamentoda temsil edilen tüm siyasi partiler ile görüşmelere başlayacağını bildirdi. Seçimde yüzde 4 barajını geçmeyi başaran 8 siyasi oluşum parlamentoya girmeyi başarmıştı.
Merkez Seçim Komisyonu, parlamentoda temsil hakkı kazanan partilerin oy oranlarını ve milletvekillerinin isimlerini 9 Ekim’de açıklayacak.
240 üyeli parlamentoda 90 civarında milletvekiline sahip olması beklenen GERB Partisi, azınlık hükümet kurabilmek için mecliste temsil edilen diğer parti ve koalisyonlarla 13 Ekim Cuma günü görüşmelere başlayacak. Hükümet kurmak için en az 121 milletvekilinin desteği gerektiği için GERB’in en az iki siyasi oluşum ile ortaklık kurması gerekecek.
Hükümet kurma alternatifleri
Zor bir siyasi pazarlık sürecine girmesi beklenen GERB’in lideri Borisov, sektörel politikalara göre sorumluluk alabilecek diğer partilere bakan koltuğu vermeye hazır olduğunu söyledi.
Borisov, Bulgaristan’da 6,8 milyon kayıtlı seçmenden 1,1 milyon oy alan GERB’in hükümet kurma görüşmelerinde verebileceği taviz konusunda dengeli davranacağını bildirdi.
Boyko Borisov, “Büyük partiler küçük, küçük partiler ise büyük taviz verebilir” diye konuştu.
Seçim sonrası Borisov, yeni parlamentoda ikinci ve üçüncü en büyük parti olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Romanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile asla koalisyon kurmayacağını duyurmuştu.
GERB partisine görüş olarak en yakın olan ancak kendi içinde lider krizi yaşayan sağcı Reformcu Blok ise yeni hükümette Borisov’un başbakan olmamasını şart koymuştu.
Anayasaya göre seçim sonrası yeni parlamento oluşturulduktan sonra Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, önce en çok oy alan GERB partisine hükümet kurma görevini verecek.
GERB’in hükümeti kuramaması durumunda cumhurbaşkanı sırası ile ikinci ve üçüncü partinin liderlerine bu görevi verecek. Sürecin başarısız sonuçlanması halinde yeniden erken parlamento seçimine gidilecek.
Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkelerinden biri olan Bulgaristan’da son iki yılda iki kez erken parlamento seçimine gidildi ve bu dönemde dört hükümet değişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı