Balkan ülkesi Bulgaristan’da 4 Nisan’da yapılacak genel seçime katılacak parti ve koalisyonlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gölgesinde kampanyalarına başladı.
Ülkede 6,3 milyon kayıtlı seçmen bulunurken seçime katılacak 30 parti ve koalisyon yüzde 4’lük barajı geçerek meclise girmek için mücadele edecek.
Bulgaristan’daki seçim yasasına göre, seçime katılacak 22 siyasi parti ile 8 seçim öncesi koalisyonu, Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirlere uyarak propagandalarını sadece ülkenin resmi dili Bulgarca yapabilecek.
Yurt dışında yaşayan Bulgar vatandaşları da 375 seçim noktasında oy kullanabilecek.
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerde azami 35 sandık kurulmasına müsaade edilirken bu sınırlandırmanın Türkiye, İngiltere, ABD ve Kanada gibi kalabalık Bulgar diasporasının bulunduğu ülkelerde oy verme sürecini olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.
Seçim kampanyasının başlaması nedeniyle Bulgaristan Meclisi son olağan oturumunu 5 Mart’ta yaparken 26 Mart’ta yapılacak olağanüstü oturumda da meclisin prosedür gereği feshedilmesi planlanıyor.
– Anketlere göre meclise 6-7 siyasi oluşum girebilir
Nisanda yapılacak genel seçimde geleneksel parti ve koalisyonların yanında bazı yeni oluşumlar da meclise girmek için yarışacak
“Alpha Research” kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı ankete göre, seçmenlerin yüzde 52’si sandığa giderek oy vermeye kararlı olduklarını söyledi. Yapılan araştırmaya göre, yeni dönemde meclise 6-7 siyasi oluşumun girme şansı bulunuyor.
Ülkeyi üç dönem yöneten mevcut Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi anket sonuçlarına göre seçimin favorisi olarak gösterilirken GERB’yi Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) takip ediyor.
Eski komünist partinin devamı olan Rusya yanlısı BSP, seçime Bulgaristan Komünist Partisi (BKP) ve diğer bazı sol görüşlü siyasi oluşumlarla birlikte katılacak.
– Irkçı partilerin oyları parçalanıyor
Borisov hükümetine destek vererek kilit rol üstlenen ırkçı ve aşırı milliyetçi üç partiden oluşan Birleşik Vatanseverler (OP) koalisyonu üyelerinin yolları bu seçimde ayrıldı.
Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov’un lideri olduğu İç Makedon-Edirne İhtilal Örgütü (VMRO) 4 Nisan’daki seçime tek başına girme kararı alsa da “Alpha Research” şirketinin anket çalışmasına göre, VMRO’nın barajın altında kalacağı belirtildi.
OP koalisyonunun diğer ortağı Bulgaristan Ulusal Kurtuluş Cephesinin (NFSB) lideri Valeri Simeonov ise ucuz ilaç ve akaryakıt tüccarı olan popülist VOLYA (İrade) partisinin lideri Veselin Mareşki ile ittifak yaptı. Anket sonuçlarına göre bu koalisyonun oy potansiyeli yüzde 2’nin altında.
OP’nin en küçük ortağı gösterilen Rusya yanlısı ATAKA (Atak) partisi de seçime tek başına katılma kararı aldı.
– Ülkedeki Türk ve Müslümanların oyları
Yaklaşık 7 milyon nüfusa sahip Bulgaristan’da 1 milyon civarında Türk ve Müslüman bulunuyor.
Bugüne kadar yapılan seçimlerde Türk ve Müslüman seçmenin önemli bir bölümü Hak ve Özgürlükler Hareketini (HÖH) desteklerken 30 yıl önce kurulan bu partinin yüzde 12’nin üzerinde bir oy potansiyeline sahip olduğu değerlendiriliyor.
Meclisteki üçüncü en büyük siyasi güç olarak ülke siyasetinde her zaman önemli rol üstlenen HÖH, 2018’de yapılan seçimde oyların yüzde 9’unu alarak iktidardaki kilit rolünü ırkçı ve aşırı milliyetçi OP’ye bırakmış ve kendisi muhalefette kalmıştı.
HÖH’den ihraç edilen partinin eski liderlerinden Lütvi Mestan’ın kurduğu DOST partisi ise 2018’deki seçimde 100 bine yakın oy alsa da barajın altında kalmıştı. Siyasetteki ağırlığını ve kadrolarını kaybeden DOST, nisan ayındaki seçime katılmayacak.
HÖH’nin eski tarım bakanlarından Mehmet Dikme’nin kurduğu ve DOST’un yerini almayı hedefleyen DEN (Gün) isimli oluşum ise HÖH’den ayrılan ya da dışlanan siyasetçileri seferber ederek ülkedeki Türk ve Müslümanların oylarına talip olacak.
Başbakan Borisov ile görüşen Dikme, taraftarlarına GERB’ye oy vermeleri çağrısı yaptı.
– Siyasetin yeni ve ilgi çeken isimleri iddialı
Geleneksel siyasi oluşumların yanına bu seçimde yeni siyasi parti ve koalisyonlar da katıldı.
Kamuoyu araştırmalarına göre, şovmen ve müzisyen Slavi Trifonov’un kurduğu “Böyle Bir Halk Vardır” (İTN) isimli partinin oy oranı yüzde 13’ün üzerinde. Özel bir televizyon kanalında yıllardır şovmenlik yapan Trifonov, siyasi mesaj vermeden ülkenin en büyük üçüncü siyasi gücünün lideri olma yolunda.
Borisov hükümetine karşı 230 gün sokaklarda protesto düzenleyenlerin liderleri de “Ayağa kalk! Magandalar dışarı!” isimli bir koalisyon kurarak seçmenlerin oylarına talip oldu. Eski BSP Milletvekili Maya Manolova’nın lideri olduğu bu koalisyon, anket çalışmalarına göre barajı geçecek oluşumlardan biri olarak gösteriliyor.
Borisov hükümetinde daha önce bakanlık yapan Hristo İvanov’un kurduğu “Demokratik Bulgaristan” isimli parti de barajı geçebilecek partiler arasında yer alıyor.
Siyaset uzmanları, çok partili bir mecliste sağlam bir iktidar koalisyonu oluşturulabileceğinden şüphe ediyor.
– Kovid-19 da sonuçları etkileyebilir
Seçimle ilgili anket çalışması yapan tüm şirketler, Kovid-19 salgınının sürdüğü bir ortamda yaptıkları tahminlerin çoğunun sağlam bir zemine oturmadığını öne sürdü.
“Alpha Research” Müdürü Borana Dimitrova, Kovid-19’un 4 Nisan’daki seçimde çok önemli bir faktör olacağının altını çizdi.
Ankete göre, seçime katılımın yüzde 52 olması beklenirken yüzde 25’lik bir kesimin ise hala kararsız olduğu belirtiliyor.
Uzmanlar, seçmenlerin sandık başına gidip gitmeme kararını son ana bırakacaklarını savunurken risk grubundaki yaşlı nüfusun fazla olduğu Bulgaristan’da bu durum sonuçlara dair tahminde bulunmayı da zorlaştırıyor.
Kaynak: AA