Bulgaristan’da haftalardır hükümetin istifası için düzenlenen gösteriler, Almanya ve Fransa büyükelçilerinin yaptığı ortak bir açıklamayla farklı bir boyuta kaydı.
Bulgaristan’da Plamen Oreşarski başbakanlığındaki hükümete karşı 14 Haziran’dan itibaren gösteriler düzenlenmeye başlandı. Eylemciler, Hak ve Özgürlükler Hareketi desteğindeki Sosyalist Parti hükümetinin „zenginleri kayıran ve yolsuzluğa batmış bir iktidar“ olmakla suçluyor.
Almanya’nın Bulgaristan Büyükelçisi Matthias Höpfner ile Fransız mevkidaşı Philippe Autié, hafta başında yaptıkları bir ortak yazılı açıklamayla hükümeti göstericilerle diyaloğa davet ettiler. Büyükelçiler, Bulgar siyasetini „oligark“ olarak tanımladıkları zengin zümreyle aralarına sınır çekmeye de çağırdılar.
Bulgar hükümeti AB’nin önde gelen iki üyesinin büyükelçilerinden gelen eleştirilere tepki gösterdi. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, her iki büyükelçiyle de Sofya’da ayrı ayrı biraraya gelerek eleştirilere yanıt verdi.
Bakan Kristian Vigenin de konuya ilişkin bir yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, „Yılların birikmiş sorunlarını 1,5 aydır görevde olan bir hükümetin bir çırpıda çözmesini kimse beklemesin“ dedi. Vigenin, „Sorunlar, adım adım çözülmektedir“ güvencesi verdi.
Güney Akım projesi hızlandırılıyor
Öte yandan Bulgaristan Güney Akımı doğalgaz projesine hız verileceğini duyurdu. Rus Gazprom şirketinin yönetim kurulu başkanı Aleksey Miller, Sofya’da Bulgar yetkililerle ayrıntıları görüştü.
AB’nin Nabucco projesine rakip Güney Akım projesiyle, Rus gazı, Karadeniz altından inşa edilecek bir boru hattı ile Türkiye karasularından geçerek Bulgaristan’a ve buradan da İtalya ve Avusturya’ya taşınacak.
© Deutsche Welle Türkçe