BTV ve Market Links Sosyoloji Araştırma Şirketi tarafından finanse edilen ve 10-20 Aralık döneminde 1022 seçmenin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, bugün erken genel seçimleri olsa, Meclise 6 siyasi güç girerdi.
Anket sonuçlarına göre, bugün erken genel seçimleri olsa, yüzde 22,6 oranla GERB-SDS İttifakı tekrar birinci siyasi güç olurken yüzde 16, 2 oranla Değişime Devam (PP) partisi ikinci, yüzde 12,2 oranla Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) üçüncü, yüzde 10,0 oranla Vızrajdane partisi dördüncü, yüzde 9, 6 oranla Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) İttifakı beşinci ve yüzde 8,3 oranla Demokratik Bulgaristan Birliği (DB) İttifakı altıncı siyasi güç olurdu. Yüzde 2,6 oranla Bulgaristan’ın Yükselişi partisi ve yüzde 2,2 oranla Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi Meclise girmek için yüzde 4’lük seçim barajını aşamıyor.
Sosyolog Dobromir Jivkov, “Ne yazık ki oy verme isteği azalıyor. Şu anda yalnızca partilerin çekirdek seçmenleri oy vermeye istekli olduklarını ifade ediyor” diye yorum yaptı.
Ankete katılan seçmenlerin yüzde 32’si oy kullanacağını, yüzde 26’sı oy kullanmayacaklarını , yüzde 16’sı ise henüz karar vermediklerini söyledi.
Yüzde 51’i, bu Halk Meclisinin olağan bir kabine için oy kullanamamasının siyasi sorumluluğunun, Cumhurbaşkanı Rumen Radev de dahil olmak üzere tüm siyasi güçlere ait olacağına inanıyor. Sorumluluğun GERB’de olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 14, PP’nin diyenlerin oranı ise yüzde 6’dır.
Jivkov, “Ülkedeki siyasi durum açısından Bulgaristan vatandaşları çok düşük notlar veriyor. Bulgaristan’ın nasıl gelişeceğine dair endişe ve korkularını dile getiriyorlar” dedi. Sosyologun ifadesine göre, kamuoyunun tüm beklentileri, olağan bir kabine olup olmayacağıyla ilgilidir.
Jivkov, “Ülkenin gelişiminden duyulan memnuniyette büyük bir düşüş görüyoruz. Yaklaşık %10’u ülkenin olumlu yönde geliştiğine inanırken yaklaşık %85’i de Bulgaristan’ın olumsuz yönde geliştiğini söylüyor. Bunlar, bu göstergenin tarihsel olarak düşük ölçüm seviyeleridir” diye ekledi.
İlk kez Cumhurbaşkanına duyulan güvenden biraz daha yüksek seviyede bir güvensizlik bildirildi.
Sosyolog, “Geçen yıllarda yaklaşık% 55’lik bir kesimin güvenini kazandı. Şimdi ankete katılanların %40’ı Radev’e güveniyor, %41’i ise güvenmiyor” dedi.
Yüzde 43’ü Geçici Başbakan Gılıb Donev’e güvenmiyor, yüzde 18’i ise ona güveniyor. Hükümet ve özellikle Geçici Başbakan gölgede kalıyor, asıl odak noktası siyasi liderler ve son aylarda hepsine güven geriledi.
Sosyologun ifadesine göre, siyasi kriz, siyasi sınıfa olan güvenin azalmasına yol açar.
Ankete katılanların yüzde 76’sı PP Eş Başkanı ve eski Başbakan Kiril Petkov’a güvenmiyor, yüzde 19’u ise güveniyor. Seçmenlerin %57’si adil seçimler için makineli oylamanın önemli olduğunu düşünüyor, %25’i bu ifadeyi desteklemiyor, %18’i ise cevap vermekte zorlanıyor.
Kaynak: KIRCAALİ HABER